Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Unikt 70-tallsshow i Bodø

De av dere som følger oss på facebook husker kanskje at vi allerede i april meldte om en særdeles spennende rock-happening som var planlagt i Bodø. Arrangementet Rock på Torget gjennomføres lørdag 14. August, og er en gedigen feiring av 70-tallsrocken i Norge. På Scenen står Aunt Mary, Høst, Ruphus og Junipher Greene med sine klassiske besetninger.  Dette er en unik samling norske band som vi må helt tilbake til den smått legendariske rockegallaen på Jordal Amfi i 1982 for å finne sidestykke til.

Av Morten O. Reiten

Bodø-konserten kan fort bli et like legendarisk arrangement. Her samles fire band som fint kan samles i sekken ”progressiv rock”, men som også favner om flere sjangere. Aunt Mary hadde mye Beatles-aktig og harmonisk psykedelia på sitt første album, som toppes av Jan Groths fantastiske soul-stemme. Etter hvert ble de et av Nordens aller fremste tungrockband, en merkelapp som også passer fint på Ruphus’ debut, noen år før bandet ble store med sin litt softere jazzrock. Høst er av utenlandske kjennere forklart som en slags link mellom Wishbone Ash og 80-tallets heavylegender i Judas Priest og Iron Maiden, utelukkende på grunn av de doble lead-gitarene. Junipher Greene utga Norges første dobbeltalbum i 1971, en frisk blanding av jazzinspirert rock, tung blues og progressiv heavyrock. Originalutgivelsene av bandenes tidlige utgivelser skifter i dag eiere for tusenlapper, og interessen både for musikken og vinyl-objektene er på ingen måte bare forbeholdt nordmenn.  Aunt Mary, Junipher Greene, Høst og Ruphus har alle gitt ut plater som er av et internasjonalt kaliber, og har bidratt til at Norge er satt på kartet som solide eksportører av kvalitetsrock på 70-tallet. Delvis i sin samtid, delvis i ettertid.

Alle fire bandene har gjort jobber på 2000-tallet, men så vidt jeg vet er det første gang i historien at disse fire deler samme scene. I alle fall med de besetningene som opptrer under Rock på Torget. Mest oppsiktsvekkende er det med Høst, hvor arrangørene har klart å samle besetningene fra begge studioalbumene. Svenne Torrissen fra arrangøren forteller full av begeistring at Høst vil gjøre et lengre sett som starter med På Sterke Vinger-besetningen, og deretter går over til besetningen fra Hardt mot Hardt, som inkluderte Fezza Ellingsen og Willy Bendiksen. Denne besetningen skal etter sigende ikke ha spilt sammen siden bandet gikk i oppløsning på tampen av 70-tallet.  Vi snakker dermed en aldri så liten verdenssensasjon i Bodø 14. August. –Fezza Ellingsen bor jo her i Bodø, og vi kom i snakk om dette for en to-tre år siden. Han var entusiastisk til tanken om et slikt arrangement, men var skeptisk til om han kunne gjøre noe sammen med Høst. Etter hvert som tiden gikk og andre Høst-medlemmer ble involvert, falt bitene på plass forteller Torrissen, -Høst var alltid mitt førstevalg, og jeg har store forventninger til bandet smiler han lurt. Han skynder seg å legge til at de er tre voksne musikkentusiaster som deler ansvaret for Rock på Torget, og at de tre andre bandene også har en meget høy stjerne hos arrangørene.

Jan Groth og resten av Aunt Mary er klare til å rocke Bodø lørdag 14. august. 
Arkivfoto: Morten Reiten 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle med et minimum av oversikt over norsk 70-tallsrock vet at det er en håndfull andre band som kunne vært aktuelle. Torrissen forteller at Popol Vuh stod langt oppe på ønskelisten, men at Jahn Teigen var booket til en jobb i Stockholm allerede et år i forveien. Når vi bestemte oss for at 2010 var året vi skulle slippe Rock på Torget ut av sekken, var Jahn allerede opptatt. Synd, for Popol Vuh hadde vært en stor opplevelse. Vi spør så det uunngåelige spørsmålet: Hva med Prudence? Torrissen blir ikke akkurat mindre ivrig. –Vet du? De var mine store helter på 70-tallet. Han unnskylder i samme slengen det han kaller middels musikkunnskap og glissen platesamling, og sier han overlater det til de to andre i styret. Prudence har han imidlertid på plass. –Jeg har tatt opp dette flere ganger både med Åge, Terje og folk som står de nær. Det er verken gammelt uvennskap eller mangel på godt betalte jobber som stopper Prudence fra å gjenoppstå, de må bare finne ut at de har lyst. Pr i dag så er ikke alle aktuelle medlemmer der, men hvem vet… Vi håper å kunne gjenta Rock på Torget til neste år, og blir det den suksessen vi håper på i år, kan vi kanskje være det foretrukne stedet å gjenforene Prudence...

Det er tydelig at de ivrige arrangørene også har klart å smitte musikerne med sin entusiasme. Aunt Marys originale bassist Svein Gundersen gjør en sjelden opptreden med bandet, noe de fleste av oss har til gode å oppleve i nyere tid. Asle Nilsen som spiller med Ruphus skulle egentlig jobbet med lyd under Øya-festivalen, men har på tross av relativt tungt ansvar fått byttet bort dette. Høst –bassist Bernt Bodal er bosatt i USA, og har gjort det godt som forretningsmann. Vel så interessant er det kanskje at han aldri la bassgitaren på hylla, i dag spiller han i "hobbyband" sammen med blant andre Yes-trommis Alan White. Nylig så jeg et youtube-klipp hvor Bodal basset sammen med Roger Daltrey og Eddie Vedder. I august er det imidlertid Høst som gjelder når han flyr over fra USA. Det gjør han forresten rett som det er når gamlegutta bestemmer seg for å gjøre en jobb eller to. Bernt kommer i privatfly, plukker opp resten av gutta i Oslo, og lander i Bodø noen dager i forkant for å øve, forteller Svenne Torrissen. Det hele ligner mest av alt et eventyr som i løpet av noen få uker blir virkelighet.

Forsalget til arrangementet lover bra, og sammen med velvillige samarbeidspartnere og sponsorer er allerede mye av det økonomiske sikret. Filmproduksjonsselskapet News on Request (Død Snø, Himmelblå) står klare til å dokumentere begivenheten, om alt går i boks med rettigheter og det formelle knyttet til den slags. Svenne Torrissen skryter av Torget i Bodø som konsertarena, og både lyd og servering er satt bort til helprofesjonelle aktører. Det eneste vi ikke har full kontroll på er været, du vet, her kan man oppleve fire årstider på en kveld smiler Torrissen.

Rocksirkus tipper arrangementet kommer til å trekke tre hovedtyper publikum. Den første er de godt voksne, de som var normalt rock-interesserte på 70-tallet, og sokner til Bodø med omland. Alle fire bandene har spilt i Bodø på 70-tallet, og vi tipper dette kan bli en feiende flott mimrefest for mange. Den andre gruppen er de som er sjangerinteresserte musikkfans, som gjerne reiser langt for å få med seg et arrangement av et slikt kaliber. En flybillett tur/retur Bodø koster ikke mer enn en original Aunt Mary på vinyl. Den tredje gruppen er yngre rock-interesserte som har fått øynene opp for noe av det tøffe som skjedde her på berget på 70-tallet, og som innser at det begynner å haste med å få opplevd fordums helter.

Alle fire bandene har fått meget gode tilbakemeldinger på konserter de har gjort de siste årene. Undertegnede opplevde selv Aunt Mary i 2007, og det låt fenomenalt. Sikre kilder meddeler samme entusiasme fra Ruphus’ og Junipher Greenes konserter på Rockefeller i fjor og i forfjor. Vi håper Rock på Torget får den publikumsoppslutningen det fortjener. Bodø har både flyplass og jernbane, det er overhodet ikke noe problem å reise dit. Arrangøren har inngått samarbeid med et av byens hoteller, og pakke med overnatting og billett kan kjøpes til en meget hyggelig pris.

For de som kommer allerede fredag, anbefales å legge turen til Rock Cafe, hvor Trondheimsbandet Arabs in Aspic serverer sterkt 70-tallsinspirert rock med progressive vendinger, noe som bør kunne bli en særdeles fin oppvarming til lørdagen (ta mitt ord på at dette er verdt å få med seg. Jeg har bandets ferskeste album liggende for anmeldelse, og uten å foregripe for mye, det låter veldig bra!)

 Rocksirkus kommer tilbake med fyldig rapport fra Rock på Torget.