Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

10 tips til ferske platekjøpere

 

1)      Lær deg de prinsipielle forskjellene på originalutgivelser og nypresset vinyl. Det er gode grunner til at samme LP-tittel kan ha svært varierende priser, avhengig av utgave.  Vær også forberedt på at enkelte plater kan ha blitt presset flere ganger på kort tid – til og med samme år, med ørsmå forskjeller som kun de mest innbarka samlerne kjenner til.

2)      Lær deg kvalitetens innvirkning på pris! Er LP/Cover pent/strøken, eller er det slitasje – begge deler påvirker prisen i hver sin retning!

3)      Vær åpen for å kjøpe brukt! Det er miljøvennlig, og ofte kan du spare MYE penger på å kjøpe brukt vinyl. Kjente og populære artister som Bruce Springsteen, Police, Santana, Ulf Lundell,  Eric Clapton, Dire Straits, Van Halen, Moody Blues, Elvis, Abba m.fl. er gjengangere i billig-kasser verden over – hvor man kan kjøpe LP-plater i god stand fra noen tiere og opp til 50-60 kroner. En nypress koster gjerne rundt tohundrelappen.

4)      Kjent (som i klassiker) er ikke det samme som verdifull! Store mesterverk som Deep Purples Made in Japan, Pink Floyds The Wall eller Beatles’ Sgt. Pepper er alle grunsteiner i enhver rock-samling. Disse er trykket I utallige opplag i mange land – og pene eksemplarer skaffes lett for en drøy hundrelapp om du ikke er kresen på land/utgave.  Dette er plater som er populære – men også MEGET vanlige på bruktmarkedet.

5)      Ikke stol blindt på ukjente selgeres vurdering av pris! Jeg har flere ganger – både på messer og i bruktbutikker vært naiv, og betalt grov overpris for plater i nedre middelsjikt, f.eks senere amerikanske 70-tallspressinger av Doors-album som en selger fint mente var verdt 300 kroner pr stk. Jeg var fortsatt ung og uerfaren den gang – men burde ikke betalt mer enn 100-150 for disse. Det finnes drøssevis av selgere – også i Norge – som konsekvent opererer med en fastpris som ligger 2-3 ganger over streetprice – som fisker etter  A) Uerfarne, nye kjøpere/samlere, eller B) – De som MÅ ha en bestemt utgivelse, og som ikke kjenner prisnivå, eller ikke gidder/kan/vil lete i alternative kanaler. Det er ikke forbudt å selge varer til overpris – men Hallo! Ville du i 2014 betalt 40 kroner for en boks melk, eller en femtilapp for en liter bensin?

6)      Som en direkte oppfølger av punkt  5 – om du ikke vil bli lurt – bruk litt tid på å sette deg inn i hva ting er verdt – og selges for rundt om kring. Begynn med de band/artister du er mest interessert i. Etter 2-3 butikk/messe-besøk vet du at en pent brukt Maiden koster 100 kr ++ for 80-talls-LP'ene, og at de originale Jokke og Valentinerne-skivene har passert en tusenlapp. For sistnevnte kan man da enkelt konkludere med at 5-600 må være et kupp, og at 2000 betyr stå over. Verre er det ikke.

7)      Husk: På auksjoner – som f.eks QXL kan man havne i budkrig med en annen nybegynner (eller bare en «Cowboy» med lite vett og mye penger). Jeg ser hver måned eksempler på at helt vanlige plater selges for 3-4-5 ganger gjengs pris på slike nettsteder. En ting er sjeldne samleobjekter – men når helt vanlige saker som koster en hundrelapp i en Oslo-butikk eller på en messe går for 5-600 etter tomanns budkrig – da blir man nesten målløs. PS: Selvsagt kan man gjøre riktig gode kjøp på slike auksjonssider også – men det lønner seg alltid å kjenne både varen og markedet.

8)      Sjeldne plater er ofte dyre, og de er dyre fordi de nesten aldri dukker opp på bruktmarkedet. Dersom du jakter på en spesiell utgivelse – og du VET at denne er sjelden – og ettertraktet ,  bør du først som sist forberede deg på at anskaffelse kan komme til å koste dyrt.

9)      Sammenlign priser! Seriøse selgere gjør også det – for å tilpasse seg markedet. Bruk ebay/qxl/discogs/popsike – samt oppslagsbøker. Også på ny vinyl kan det være til dels store forskjeller. Bruk gjerne din lokale platebutikk, støtt opp om idealister, ikke kjøp fra utlandet uten særlig god grunn. 20 kroner spart fra Amazon kontra Big Dipper holder ikke – da kan vi like gjerne bli amerikanere hele gjengen, med Burger til frokost og skarpladd automatvåpen i håndveska. Og 50% mindre i lønn.

10)   Ta vare på platene dine! Både vinyl og cover fortjener å bli behandlet respektfullt. Dette innebærer at du beskytter de mot fuktighet og varme, og at du ikke tar direkte på rillene. Samtidig er jeg tilhenger av at plater skal spilles – jeg har selv tatt et valg på at alt jeg har og alt jeg kjøper skal kunne spilles – også dyre objekter. Vurder å invester i en platevasker – de enkleste løsningene koster godt under tusenlappen, og får gode skussmål. For 3-4000 får du en vakummaskin fra f.eks. Okki Nokki, som gjør en kjempejobb.

Bonustips: Om stiften stopper eller hopper første gang du spiller en brukt vinyl – sjekk forsiktig med fingertuppen om det er en partikkel som ligger i rillene. Pirk forsiktig eller vask vekk. I 4 av 5 tilfeller hvor stiften hopper her i huset, er det skitt, papirrester fra cover eller annet som har satt seg i rillene.