Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Begreper i platesamling

Jeg får ofte spørsmål om å forklare eller utdype begrper som vi samlere strør om oss med. Denne innføringen i tekst og bilder er derfor ment å skulle forklare vanlige begreper, betegnelser og forkortelser. Har du spørsmål eller kommentarer, ta kontakt med meg, eller bruk forumet !

3D eller holografiske cover:

Ganske sjeldent fenomen, men likevel viktig da i alle fall to essensielle album har denne teknikken på originalcoveret. Hologram-effekten gjør at det metallike bildet midt på coveret endrer seg etter hvilken vinkel du ser coveret fra. Bildet viser den tøffe debut-skiva til Captain Beyond ( med Rod Evans, ex Deep Purple på vokal ). Their Satanic Majesties Request med Rolling Stones benytter samme teknikk.

 

 

 

 

 

Bok-cover:

Rett og slett mer bok en tradisjonelt LP-cover. Slett ikke vanli, men det finnes. Mest kjent, i alle fall for undertegnede, er Jethro Tull's Living in the Past fra 1972, som finnes både med hardcover ( US ) og mer paperback-lignende perm ( europa ). Her ligger to vinyler i et svært forseggjort cover med oppunder 20 sider, fylt med tekst og bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Booklet:

En booklet er et hefte, typisk med myk perm og et sideantall på minst 4 sider, og helt opp til 48 sider eller mer. Kan inneholde alt fra albumets tekster, bandbilder og biografier, til fri fantasi og oppdiktede saker, slik som bl.a tegneserier i Jokke-LP'ene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Box:

Den typiske boxen inneholder 3 LP'er eller mer. For å kunne kalle det en box, må LP'ene ligge i en adskilt box i hard papp eller annet helstivt materiale. The Original ( Kiss ) eller Yessongs ( Yes ) er dermed en trippel LP, men ingen box på grunn av sitt "ordinære" cover. Boxer inneholder gjerne annet snadder også, som f.eks en booklet og / eller en plakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boxcover:

Boxcoveret skiller seg ut i hylla (se utsnitt til høyre fra min Alice Cooper-samling ). Boxcoveret er tykkere enn et vanlig LP-cover, og varierer i størrelse fra 4-5 mm og oppover til en drøy centimeter. Et annet velkjent boxcover er UK-utgaven av Black Sabbaths Master of Reality, som er en god del smalere enn den svære Cooper-saken på bildet.

 

 

 

 

 

 

 

Cut-out I ( Cut corner )

En noe sær amerikansk måte å fortelle verden at det ligger mye av dette albumet på lager, derfor skal prisen reduseres, og det ender som ei tilbudsplate. Dette første bildet viser hvordan man kutter hjørnet på coveret.

 

 

 

 

 

 

 

Cut-out II:

Den andre velkjente måten er å sage et lite spor i coveret. For et tredje alternativ, bla deg ned til drilled.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die Cut:

Cover hvor et parti er stanset ut ( fjernet ) slik at underliggende kommer til syne. På Jailbreak ser du dermed rett inn i utbretten, på Gong - Live ser du inn på innercoveret, og på Faces' Long Player ser du rett inn på labelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drilled 1:

Rett og slett et borret hull gjennom coveret, samme funksjon som cut-out.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drilled 2:

Enda litt særere er det å rette boret inn mot selve vinylen, slik som her. Da har du plutselig to hull i labelen...

 

 

 

 

 

 

 

 

Embossed Cover:

Opphøyde partier i papiret skaper en flott 3-dimensjonal effekt. AC/DC har brukt det bl.a på coveret til For Those About to Rock og Back in Black. Også brukt på alt fra konfektesker til bokomslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Farget vinyl:

Ja, det sier seg vel nesten selv.... Alt annet enn sort går inn i denne kategorien. I tillegg til de blå på bildet har jeg i alle fall røde, gule, rosa, grønne hvite og gjennomsiktige i egen samling.

 

 

 

 

 

 

 

Flip-back ( Cover ):

Betegnelse på cover ( særlig fra siste halvdel av 60-tallet ) hvor fremsiden er brettet bak og limt på baksiden, slik at en brettekant er synlig bak på coveret. Informasjon som er nyttig bl.a for å avgjøre om et album er originalt, eller en senere pressing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fuktskade ( Cover ):

Kan komme av oppbevaring i kjeller, eller slik som her, hvor en tidligere venn har veltet en halv liter øl utover Bob Dylan. Fuktskader på cover er noe av det verste en vinylsamler ser, da ødeleggelsene ofte er store og stygge. Misfarging, skjolder og bulker er typiske eksempler. Kvaliteten på dette eksemplaret sank fra NM- til VG på et blunk...

 

 

 

 

 

 

 

Gimmix Cover:

Egentlig en samlebetegnelse på alt som er uvanlig. Mitt bilde viser en håndfull kjente Gimmix-cover, øverst fra venstre:

Eloy: Rund utbrett: / Jethro Tull: Avis-utbrett / Groundhogs: Tegneserieutbrett / Small Faces: Rundt cover / Horslips: 8-kantet die-cut / Family: Utbrett med "plastvindu" og cover utskjært som radio / Catapilla: Cover utskjært / Rolling Stones: Ekte glidelås i cover / Alice Cooper: En hel haug med utbretter, både foran og bak på cover.

 

 

 

 

 

 

Insert 1:

En insert er ganske enkelt et vedlegg, og kan være alt mellom himmel og jord. Insert i form av plakater og booklets er som regel omtalt nettopp som poster / booklet i stedet for insert. De vanligste inserts er tekstark ( lyric-sheet ) som vist her. Andre typer insert kan være bilder, bestillingsark, masker, brettspill osv. Det er vanlig å spesifisere hva som medfølger, i alle fall om dette er utover tekstark / bilde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Insert 2:

Noen ganger er insert egentlig promo-materiell som var beregnet på anmeldere og presse. Det er da særlig snakk om promo-fotos, eller presseskriv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laminert cover:

Når et cover blir påført et tynt plastlag, kalles dette å laminere. Vanlig fra andre halvdel av 60-tallet og utover på 70-tallet, særlig i Europa. Et pent laminert cover skal egentlig ikke gi deg indikasjon på at det er påført plast, du kunne like gjerne tro det var glanset papir. På Box-coveret til Master of Reality har laminatet begynt å løsne i kantene, og i og med at bokstavene er av typen embossed, kan man se at plasten ikke har vært helt festet mellom bokstavene.

 

 

 

 

 

 

Metallic Cover:

Heller ikke alt for vanlig, men betegnelsen er ganske selvforklarende. Reflekterende, metallisk finish i papiret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OIS:

Står for Original Inner Sleeve, ( Originalt innercover ) Mest typisk er innercover med tekster, bilder eller f.eks turnedatoer. Dersom plateselskapet hadde egne, standariserte innercover som originalt ble brukt, kan dette også regnes som OIS. Et kjent eksempel er de originale swirl-innercoverene til Vertigo 1969-1973.

 

 

 

 

 

 

Plastcover:

Noen få utgivelser har opp gjennom årene dukket opp med egne plastcover, og da gjerne med trykk på. Disse har mye å si på prisen, og de må være hele og komplette dersom albumet skal oppnå beste pris. Bildet viser et album fra engelske Family med bandnavn og albumtittel preget inn i plasten. Dum Dum Boys valgte et heldekkende trykk på sin LP-utgivelse av Ludium. Et annet kjent og ettertraktet objekt med eget plastcover er trippel-LP'en fra Glastonbury Fayre-festivalen først på 70-tallet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poster:

Mange album har kommet med postere. Ikke alle er like verdifulle, men det finnes gode eksempler på at en poster til eller fra kan utgjøre en tusenlapp. Kjente eksempler her er den engelske pressingen av Master of Reality ( Black Sabbath, vertigo Spiral ) og Benefit ( Jethro Tull, Rosa Island ). For at det skal kunne kalles en poster, må vedlegget være minst dobbelt så stort som LP'en. De fleste postere er 4 eller 6 ganger så store som LP-formatet. Bildet viser Beatles' White Album med både poster og 4 stk bilder i A4-format.

 

 

 

 

 

 

Postercover:

En variant av å legge ved postere, er å bruke coveret som poster, eller posteren som cover. Dette var særlig populært en periode først på 70-tallet. Den tidligere nevnte Glastonbury Fayre-LP'en har et cover som brettes ut til 6X LP-format. Det samme er tilfellet med platene på bildet: Beggars Opera / Pathfinder ( Vertigo ), Juicy Lucy / Lie Back and Enjoy it ( Vertigo ) og Hawkwind / Space Ritual ( United Artists ).

 

 

 

 

 

 

 

Postercover II:

Her er coverene brettet ut i all sin prakt. Denne typen postercover var alle trykt på papp av omtrent samme tykkelse som et vanlig LP-cover.

 

 

 

 

 

 

 

 

Promo og Testpressing:

To helt forskkjellige ting, men havnet sammen siden jeg fant to Rory Gallagher-album som eksempler på dette. En PROMO er et gratis-eksemplar som blir utsendt til radiostasjoner, aviser og musikkjournalister med det formål å bli anmeldt, omtalt og spilt. De aller fleste promoer er merket Promo / Promotion og Not for sale / resale. En TESTPRESSING er en teknisk prøve på et album, laget i svært få eksemplarer, kanskje bare 10-15 eksemplarer. Disse er sjeldne, men verdi kan variere. De fleste testpressinger har hvite labels ( eventuelt med standard selskapsetikett, eller bare håndskrevne opplysninger ). Cover kan være unøyaktig kuttet, dårlig limt etc.

 

 

 

Promo Timing Strip:

Særlig et amerikansk fenomen som består i å klistre en stor & godt synlig etikett på coveret. Beregnet på radiostasjoner. Lengden på hvert kutt er påført godt synlig, og det er mulighet for å krysse av for "anbefalte kutt".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringwear:

Ringwear er coverslitasje hvor papiret er slitt i sirkelform akkurat der hvor plata ligger. Størst fare for Ringwear får man særlig om LP'ene oppbevares i stabler, slik at vinylen legger unødvendig press på coveret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seam-Split:

Typisk på amerikanske LP'er fra 60 og 70-tallet. Mens man i Europa stort sett produserte cover ved å lage en brett oppe og nede på frontstykket ( kartong med trykk ), og lime disse mot bakstykket, bestod amerikanske cover av to like store pappstykker. Disse ble trukket med papir med trykk på. Papiret var ofte svært tynt og av middels kvalitet, og lett påvirkelig for fuktighet, temperatursvingninger, sollys etc som gjorde papiret sprøtt og svakt. Dermed ville kantene begynne å gå i oppløsningen, godt hjulpet av egenvekten på vinylen.

 

 

 

 

 

 

 

Shrink / Shrinkwrap:

Tynn forseglingsplast fra fabrikken. Også dette først og fremst et amerikansk fenomen, men har de siste årene blitt vanlig på mye av de LP'ene som kommer fra europa og østen. De lærde strides om hvorvidt denne plasten bør fjernes eller ikke når albumet tas i bruk. Noen ser for seg at verdien holdes høyt ved å kunne vise til "still in shrink", mens andre hevder at plasten fortsetter å krympe, og ødelegger coveret.

 

 

 

 

 

 

 

Signert:

Autografer på LP-plater begynner å avta i verdi, da ebay flommer over av signerte ting som spekulanter legger ut. Ikke bare LP'er, men også Korea-produserte 100$-gitarer, signert av f.eks Paul Stanley, og selges for 1000$. Ikke rart at disse spekulantene presser seg på i signeringskøer, eller venter noen timer ved backstageområdet....  Avdøde stjerner har derimot en litt annen status, og signerte album fra bl.a Nirvana, The Doors og Jokke og Valentinerne vil aldri synke i verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skjev:

Ved siden av fukskader på cover, er skjev vinyl det mest kritiske for en samler. Plater kan ofte være litt ujevne uten at det påvirker avspilling, men det bør likevel påpekes ved kjøp og salg. Dersom platen er så skjev at det vanskeliggjør spilling, er vinylen ofte verdiløs for samlere. Skjevhet i vinyl oppnås typisk ved varme, og særlig ved direkte sollskinn inn på platene. Jeg har til og med opplevd at kassetter i cover har smeltet og blitt deformert i vinduskarm, så ikke undervurder solens skadelige potensiale på godbitene dine....

 

 

 

 

 

 

 

SOC :

Sticker On Cover. Her skiller vi i hovedsak mellom to typer: En sticker påsatt fra plateselskapet kan øke verdien og gjøre utgivelsen mer eksklusiv dersom den sier noe om bandet/platen. Prislapper og typiske Nice Price-stickere trenger ikke å bety all verden, mens stickere som tidligere eier har satt på, alltid vil bidra til litt nedsatt verdi, avhengig av størrelse og omfang. Den lille på bildet påvirker ikke all verden, større klistrelapper trekker mer ned. SOL: Sticker On Label.

 

 

 

 

 

 

Strukturert Cover:

En ujevn, og/eller eksklusiv overflate på coveret, særlig på matte og halvblanke papirtyper. Kan også ta mål av seg og etterligne andre materialtyper, som f.eks bommullslerret eller skinn ( Clouds / Scrapbook ).

 

 

 

 

 

 

 

 

TOC:

Tear On Cover. Sår / skade, typisk etter fjerning av klistremerke / sticker. TOC bør nevnes ved kjøp/salg. TOL: Tear on label.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unipack:

Utbrett / gatefold cover hvor utbrettdelen er et enkelt ark, ikke limt, og vinylen tas ut inne i utbretten. Mindre vanlig enn "vanlig" utbrett / gatefold.

 

 

 

 

 

Utbrettcover:

Eller Gatefold ( GF ), eventuelt Foldout Sleeve. Den klassiske typen, som var svært mye brukt på 70-tallet, og har kommet tilbake nå på mange nyere utgivelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WOC:

Writing on Cover: Navnetrekk eller bare generelle skriblerier, en WOC vil alltid trekke ned verdien, så lenge det ikke dreier seg om autografer e.l. WOC: Writing on Label.