Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

EDINBURGH

Av Morten O. Reiten, august 2011

Edinburgh er et reisemål som bør passe bra for de fleste. Mye fascinerende historie, rikelig tilgang til god drikke, gangavstand til det meste og ikke minst tilgang til billige flybilletter (flyturen tar bare 90 minutter) Det er jevnt over meget bra standard både på service, restauranter og andre fasiliteter skaper en fin ramme rundt ferie eller weekend-oppholdet.

Jeg besøkte byen i slutten av juli, midt i verste turistsesongen. Edinburgh er tydeligvis ikke noe stort reisemål for nordmenn (vanskelig å finne guidebøker i norske butikker…) Byen var likevel breddfull av turister. Enorme mengder japanere, mye italienere, og rikelige mengder med briter. For handlelystne med vinyl i blikket er det mulig å få stilt de verste abstinensene, men ikke forvent noe mekka. Utvalget er moderat, men prisene er absolutt til å leve med. Her er butikkene jeg besøkte:

Unknown Pleasures (110 Cannongate )

Dette ble raskt min favorittbutikk, som jeg besøkte flere ganger under oppholdet. En liten forretning, med et par-tre tusen LP-er i sortimentet. God stand på det meste som ble solgt, og eventuelt dårlige objekter var ganske effektivt rensket ut og satt på gulvet i kassene med plater til et pund. Mye klassisk rock som Stones, Kiss, Led Zeppelin og David Bowie. Sympatiske priser, følte ingen behov for å prute her. Særdeles hyggelig betjening, og plasseringen nederst i turistgata gjør dette til et førstevalg for mange.

 

 

Vinyl Villain (5 Elm Row)

Ganske lik forretning som Unknown Pleasures, men en betydelig forskjell at de kun stiller ut cover, all vinyl står stablet i reoler bak disken. Da har du ikke den samme muligheten til å vurdere kvaliteten, selv om du selvsagt kan få tatt utvalgte objekter i nærmere øyesyn på forespørsel. Ca 3-4000 album i hyllene, utvalget var for øyeblikket en smule mindre interessant enn foregående butikk, men dette kan ha vært tilfeldig. Ca 15 minutters gange fra Cannongate, 4-5 minutter fra bunnen av Princess Street som er den store handlegaten for alt annet enn souvernirer.

Avalanche (Grassmarket)

Strategisk plassert på Grassmarket (populært resturant / turiststrøk), med hovedvekt på vinyl av mer alternativ / indie-retning. Er du fan av New Order eller Kraftwerk, er dette stedet. Middels interessant for samlere som går i andre sjangere. Er også et slags kraftsentrum for skotsk musikk, så om du har spørsmål eller interesser i lokal retning, bør Avalanche være stedet. Kombinasjon av nytt og brukt, CD og LP.

 

 

Record Shak (69 Clerk Street)

En relativt stor forretning, som huser 5000+ LP-plater. På samme måte som hos Vinyl Villain, er det bare cover som er utstilt. For så vidt et greit utvalg, men lite samlerobjekter, og lite eller ingenting av de store klassikerne. Jeg synes Record Shak bar preg av et utplukket sortiment, og fikk inntrykk av at mange av platene jeg bladde i hadde stått lenge. Greit prisnivå, men andre var enda billigere på en hel del ting.

 

 

 

 

Backbeat Records (31 East Crosscauseway)

Denne hadde jeg hørt om lang tid i forveien. Det spesielle med Backbeat er at så godt som alle varer (både LP og CD) er pakket i plastkasser som er stablet oppå hverandre. Det er knapt nok noen mulighet til å bla selv, man må spørre betjening om hjelp til å finne det man er interessert i. Da jeg ankom, ble jeg i tvil om butikken egentlig var åpen. Jeg ble stående å snakke med eieren på utsiden, og var aldri inne. Utvalget sies å ha vært relativt bra, men eieren ga veldig klart uttrykk for at det var små sjanser til å finne interessante originalpressinger, da alt av den slags skal ha gått i retning ebay de siste årene. Synd at butikkene kanaliserer alt av bra ting ut på nettet, da sitter de igjen med fysiske utsalgssteder som er lite interessante å besøke, og antageligvis vil være borte om noen år.

PS: I Edinburgh bytter gatene navn etter hvert. Derfor vil du se at det som begynner som South Bridge går over til å bli Nicolson Street, for så å ende opp som Clerk Street. Dette kan være litt forvirrende og uvant. Det hjelper heller ikke at de er passe sløve med å sette husnummer på bygningene. Følg med på skilt og fasader, alle fem butikkene jeg besøkte var godt merket og lett synlige.