Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Månedens Anbefaling Mars 2008 - Roky Erickson and the Aliens

Et av den amerikanske rockens mest fascinerende fenomener er den etter hvert godt voksne gitaristen, vokalisten og låtskriveren Roky Erickson. Han startet sin karriere i det legendariske Texas-syrerockbandet 13th Floor Elevators, som platedebuterte i 1966. Elevators ble en rimelig kortlivet affære, og fra slutten av 60-tallet og de neste 40 årene skulle Rokys "karriere" bli alt annet enn strømlinjeformet.

Roky Ericksons liv er en berg-og-dalbane med dop, sinnslidelser, hallusinasjoner, sykehus og fra tid til annen no' skikkelig sterk Rock'n'Roll. Mye har vært fortalt om Erickson, og bl.a DVD'en You're Gonna Miss Me ( Se trailer ) er på markedet for de som ønsker en grundigere innføring i den spesielle historien om et liv fyllt med indre demoner.

Månedens anbefalte album er Ericksons andre soloalbum, utgitt på CBS i 1980. Albumet er en samling av tidløs, skarpskodd Rock'n'Roll. Det er hel-elektrisk, og fuzzgitarene fra Elevators er fortsatt med. Melodiøse, røffe Rock-schlägers kommer som perler på en snor, ledet av den alltid like fascinerende og intense vokalen til Roky.

Tekstene er stort se sentrert rundt Ericksons uhyggelige sinnstilstander, og med titler som I think of Demons, I walked with a zombie, Dont shake me Lucifer og Night of the Vampire skjønner du omtrent hvor det bærer.. Kanskje synes du det virker lettvint, banalt og overfladisk, men mannen mener alvor !  Om du ikke kjenner til Rocky Ericksons historie, vit at det er en historie om en som er like på siden av samfunnet som Syd Barret.

Erickson har fra tid til annen skrevet, utgitt og opptrådt med eget materiale. I 2005 gjorde han sin første hele konsert på 20 år. Dette hadde vært 20 turbulente år preget av et outsider-liv i fattigdom og mental lidelse. Tilbakemeldingene var gode, og da det ble kjent at Roky Erickson var klar for Øya-festivalen i 2007 var det i enkelte rock-kretser omtrent som om Jesus skulle holdt søndagspreken i kirka. Like stort, og for å si det mildt, like oppsiktsvekkende...

Øya-konserten var ifølge sikre kilder et imponerende comeback omtrent for godt til å være sant. Som om dette ikke skulle ha vært nok, fikk Norge et nytt besøk før jul, også denne gangen en vellykket suksess. Vi får håpe ( for alle oss som hadde lagt andre planer eller aldri fikk ut finger'n ) at vi kan få en sjanse til..

Skal du høre Rocky Erickson på plate, begynn gjerne med Roky Erickson and the Aliens. Det er et fantastisk album, hvor en mann full av demoner lager utsøkt rockpoesi. Han byr på seg selv over et strålende Rock'n'Roll-komp som kler musikken utmerket og det låter herlig klassisk ! Den originale vinylen er så vidt meg bekjent rimelig vrien å finne, så her må det være lov å ta i bruk CD-formatet. Det ryktes også at en RE finnes, sjekk med oppegående ny-dealere eller ebay. Enn så lenge, kos deg med åpningskuttet two headed dog ( dårlig bilde / grei lyd )