Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Månedens anbefaling september 2010: Green on Red - Gravity Talks 8/10

Det er lenge siden vi har dykket inn i vinylveggen og anbefalt et album fra samlingen. Denne septemberdagen kan det passe bra med noe som favner ganske bredt. Amerikanske Green on Red startet opp på tampen av 70-tallet, sterkt påvirket av punkbølgen som også fikk fotfeste på den amerikanske vestkysten.

I 1983 slipper de sitt første album, etter to EP’er i 1981 og 1982. På debut-LP’en Gravity Talks møter vi et melodiøst men likevel rufsete band som ber om å bli arkivert under flere sjangere.  Vokalist Dan Stuart synger punka, med energi og intensitet som gjør at den svartkledde delen av forsamlingen nikker anerkjennende og aksepterer Green on Red som noe genuint. Bandet låter likevel ikke som noe typisk punkband. Vi hører hele albumet gjennom en sterk link til Roky Ericksons såre, gitardrevne garasjerock.  Chris Cacavas’ alltid tilstedeværende piano og ikke minst orgel, tilfører et Doors-aktig sound, og bandet er ikke redd for å skrangle litt ekstra og smøre ting litt utover ved passende anledninger.

Du trodde kanskje det var nok når vi har hengt bandet på knagger hvor det står punk, psykedelia og garasjerock? Nei. Vi må selvsagt påstå at Green on Red var et anstendig countryrock-band allerede i 1983. Melodilinjer, vokalharmonier, komp og gitararbeid peker helt tydelig fremover mot den alternative countrybølgen som skulle eksplodere ti år senere under No Depression-paraplyen.

Gravity Talks er et uvanlig jevnt album, bestående av 3-4 minutters låter som alt i alt er ganske faste i formen. Både individuelle ferdigheter, lydbilder og ikke minst Låtmaterialet løfter albumet langt opp på kvalitetsparameteret. Det låter tidløst, analogt og rent. Green on Red beveget seg langsomt over til stadig mer renskåret Countryrock, og har hatt lange pauser som band. Deres posisjon som pionerer i krysning av punk, country og garasjerock er likevel solid, og bandet har alltid vært godt likt av kjennere av amerikansk alternativmusikk. Gravity Talks er et flott sted å begynne om du er ny med Green on Red, og et forhåpentligvis hyggelig gjenhør om du kjenner bandet fra før. Deres vinylutgivelser bør være mulig å finne, de skivene jeg har selv har jeg funnet opp gjennom årene på QXL, alle til under prisen av en billig-cd på Platekompaniet.

I Fotoalbumet fra Roskilde’93 har jeg notert  ”Sjekk Green on Red, tøft!”.  Det skulle gå mange år før virkelig tok meg tid til å følge min egen oppfordring. Når det derimot ble gjort, vokste raskt Gravity Talks til å bli en av mine favorittskiver utgitt på 80-tallet. Ikke fordi den har de mest majestetiske toppene, og ikke fordi den briljerer på spektakulært vis. Bare fordi den er jevn, vakker og tøff. Et album som holder disse tre kriteriene fra begynnelse til slutt har jeg aldri problemer med å anbefale!