Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Internett - Markedsplass i endring

Neida, dette er ikke en retro-artikkel datert 1998 - men noen synspunkter på siste års utvikling for oss som handler plater over nettet.

Av Morten O. Reiten, 28.07.2015

I løpet av de siste par årene har det skjedd relativt store forandringer i hverdagen til norske platesamlere som bruker nettet som arena for kjøp (og salg) av plater. Dette er såpass relevant for mange av oss, og siden sommeren uansett regner bort på utafor,skal jeg prøve å oppsummere litt hva jeg selv har erfart.

QXL - Nettauksjon i fritt fall..?

Jeg har vært en tung bruker av QXL. I 15 år har jeg kjøpt plater i stor stil, uten å ha tall, tipper jeg at jeg på disse årene har kjøpt et sted mellom 1000 og 1500 LP'er. QXL har vært min kanskje viktigste kilde til å bygge opp den samlingen jeg har i dag, og særlig norsk-seksjonen har vært tynn uten hjelp fra det som på hele 2000-tallet var Norges ledende nettauksjon.  Nedturen begynte, for min del i februar i fjor, da QXL innførte et såkalt "hammerslagsgebyr". En avgift kjøperen må betale, i tillegg til de kostnader selger blir belastet. Jeg skjønner at QXL er nødt til å tjene penger, men hammerslagsgebyret er uelegant og provoserende grådighet, all den tid man er opplært til at det er når man er på salgs-siden av bordet at man brødfør QXL, både gjennom kostnader for å legge opp auksjoner, og ikke minst QXLs andel av endelig salgssum. Jeg har solgt hundrevis av plater selv på QXL, særlig de første fem årene, og absolutt gitt min skjerv. Dette har tydeligvis ikke vært nok for QXL, som i første omgang prøvde å suge en femmer ut av alle salg som ble gjennomført. Bare et par måneder etter at QXL innfører sitt hammerslagsgebyr, åpner finn.no opp for gratis annonsering på torget, en tjeneste som før har kostet 25 kroner. Dette har ført til en merkbar økning i annonsering av plater på finn, men det er mye ræl som fyller opp plassen, så noe å hoppe i taket har det nok ikke blitt her heller.

Tilbake til QXL:  For en måneds tid siden ble QXL.no , under eierskap av auksjonshuset Lauritz.com, slått sammen med danske QXL til QXL.com. Fusjonen (eller hva som nå er det forretningsmessig riktige begrepet) har sendt QXL tilbake til midt 90-tall hva design og brukervennlighet angår, og selgere og kjøpere flykter fra nettstedet i hopetall.  Veldig mye av kritikken går på manglende oversikt/kategorier, mest av alt minner dette nå om et bibliotek med helt vilkårlig plassering av samtlige titler. Ganske håpløst, med andre ord.

Diskusjonen går livlig på facebook, og flere kjente storselgere fra QXL har uttrykt at de nå går over nettstedet gibud.no i stedet. I skrivende stund ligger det skarve 237 vinylplater der, men la oss følge litt med og se hva som skjer de neste uker og måneder.  For egen del kommer jeg også til å se hvordan sidene til QXL utvikler seg, men akkurat nå sier magefølelsen at vi er veldig ferdige med hverandre.

Ebay - også i forandring

Verdens største nettauksjon, ebay, er også preget av mer eller mindre kontrollerte endringer. Pr i dag ligger nesten 2,7 millioner vinylplater tilgjengelig, så det er ingen smågutt vi har med å gjøre. Her er de to viktigste trendene for norske platekjøpere:

1) Amerikanerne skrur opp porto-prisen! En rask sjekk av et tilfeldig album (Bowies Diamond Dogs) viser at de fem øverste som selges av amerikanere har høyst ulik kostnad knyttet til forsendelse av en enkelt LP fra USA til Norge. Det billigste alternativet tilsvarer 106 norske kroner, det dyreste ligger på over 270! Det er ingen logisk forklaring på sistnevnte. Det nærmeste vi kommer er at amerikanerne prøver å utnytte vår kjøpekraft og kanskje naivitet? Reell kost ligger på 12-18 dollar avhengig av bl.a. hvordan man pakker. En kostnad på 33-34 dollar er helt bak mål - men gir en hyggelig ekstrafortjeneste. Det har dessverre blitt alt for utbredt å gjøre det på denne måten, så min oppfordring blir derfor å sette seg nøye inn i fraktkostnaden for det man byr på. Vær også klar over at du kan bruke engelsk ebay og tysk ebay for å konsentrere deg om europeiske selgere.

2) Ebays Global Shipping-program legger til mva og fortolling sammen med salgssummen. Ingen krise-alarm, du betaler bare det du skal. Men i og med at frakt, mva og tollgebyr kreves inn samtidig, før varen sendes og automatisk utregnet av ebays finurlige systemer er det slutt på å være "heldig" å få gjennom  objekter uten å betale mva (25% av både varens pris og frakt) og postens gebyr (140 kroner). Dette gjelder vel og merke dersom varens pris, inkludert frakt overstiger 350 kroner. Den gamle regelen med "private gaver" gjelder fortsatt - og har en høyere grense på 1000 kroner. Det er langt fra alle selgere som bruker denne muligheten, - se i feltet som er ringet rundt for hvor du finner denne informasjonen i annonsene.

Vi kan alltid ta debatten om den relativt ferske og "tidsriktige" blå-blå tollgrensen på 350 kroner er riktig - men det får bli en annen gang. Nå forholder vi oss til reglene som er pr i dag - les mer på posten.

Selv bruker jeg ebay jevnlig, og har kjøpt flere hundre plater over de siste ti årene, inkludert en god del dyrere objekter. To ganger har jeg blitt svindlet, nå sist i april hvor en italiensk skitstøvel syntes det var greit å ikke sende plata jeg betalte 321 euro for. Heldigvis har ebay et omfattende sikkerhetssytem som viste seg å fungere smidig, slik at pengene ikke var tapt.Sett deg nøye inn i hvilke rettigheter du har som kjøper både når du bruker PayPal og via ebays Money Back-garanti. 

Discogs - kongen på haugen

Amerikanske Discogs har vært på nett siden år 2000, men det er først de siste par årene databasen og salgskanalen har fått stor oppmerksomhet her hjemme. Nettsiden er brukerstyrt og åpen, og baserer seg på å være et online oppslagsverk over plateutgivelser og artister - som lar deg bruke infrastukturen til også å registrere din egen samling. Et omfattende og fiffig verktøy, som vi ganske sikkert kan lage en helt egen sak på senere. Nå skal vi derimot se på salgsdelen av Discogs.

Med over 16 millioner  vinylplater listet, er Discogs i dag det klart største universet for platekjøpere. Det skiller seg fra ebay ved at det oppgis fastpriser på platene, og at du kommuniserer direkte med selger via et meldingssystem når du finner noe du er interessert i. Dersom selger ønsker - kan han ta i mot bud på enkeltobjekter. Discogs har en annen struktur enn ebay, som kanskje krever litt mer "trening" - men som er suverent og "Spot On" når man jakter påspesielle plater.

I eksemplet over har jeg tatt opp oversiktssiden som viser Aunt Marys første utgivelse. Ved å trykke på en spesifikk (land, år, format) kan jeg straks få oversikt over hva som ligger til salgs av de aktuelle. Som dere ser, er det 4 ulike originalpressinger som finnes av denne, og mitt inntrykk er at alle er ettertraktede, men at den danske regnes som mest "genuin".  Denne ligger pr dags dato listet i et eksemplar, til 250 Euro i VG/VG. Noe i overkant, men et godt eksempel på at Discogs ikke er et loppemarked - men et møtested for samlere, hvor de aller fleste har både peiling på plater og et kjærlighetsforhold til penger.  Kan du leve med en spansk pressing, får du en VG/VG til 100 euro, da er vi også mer på riktig kurs hva pris angår.

Facebook - anarki vs diktatur for mannen i gata.

Facebook har revolusjonert mange sider av vår hverdag - på godt og vondt. Et av de mest påfallende trekkene er at alle kan si sin mening, får en mulighet til å bli hørt, man kan danne grupper og sider som forener folk, sette mennesker i kontakt med hverandre, organisere kjøp/salg på en lettvint måte.

Det finnes i alle fall tre norske kjøp/salgssider av en viss størrelse som baserer seg på plater. Les gruppereglene før du publiserer noe, så vet du hva som gjelder. Den største gruppa har av onde tunger blitt døpt NordKorea, da administratorene er flittige til å slette annonser som ikke følger spillereglene. Slik er facebook, du kan gjøre mye som du vil, men samtidig blir du lett et "offer" for andres regelsystem dersom du er vant til å være hertug i sandkassa. 

Utvalget kan variere, men har blitt bedre, særlig etter at QXL ble lagt om. Flere kjente storselgere drypper små godbiter, og det kan lønne seg å følge med på hva som selges. Ofte går ting ganske rimelig.

Dette er de tre store:

Kjøp og salg av LP & Singler & DVD

Vinyl: Salg, kjøp og bytte av LP/Maxisingler

Kjøp og salg av Vinylplater

Vær obs på at det er privatpersoner som annonserer, og at du må ta vanlige sikkerhetsregler før du betaler. Det finnes ikke noe annet sikkerhetssystem her enn normal skikk og bruk - som de aller fleste ser ut til å etterstrebe. Jeg har både kjøpt og solgt uten problemer i de tre gruppene.

Lykke til med videre kjøp og salg av vinyl på nettet, og glem for all del ikke å kikke innom hva jeg selger til enhver tid her.