Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Bygging av musikkrelatert hobbyrom # 1

En gammel drøm, eller et litt spontant innfall? Jeg er sannelig ikke helt sikker. Situasjonen er i alle fall den at jeg har bygd meg nytt hobbyrom. Dette i sammenheng med at vi allerede planla et påbygg i første etasje i huset vårt her på Lillehammer. Etter å ha lekt litt med tanken på at en kjeller også kunne vært lurt, hoppet jeg i det, og bygde 25 kvadratmeter lydisolert musikkrom. Jeg vet det er mange der ute som går med lignende tanker, derfor skal jeg dele litt erfaringer med dere!

Kort beskrivelse:
Kjeller med mål 6,4 X 4,15 meter. Takhøyde (ferdig innredet) 2.20 meter. Oppusing av tilsøtende kjellergang.

Bortsatt arbeid: Graving, støping, rør og el. Innsetting av vinduer.
Egeninnsats: Alt innvendig arbeid. ca 250 arbeidstimer.
Formål: Lydisolert og akustikkforbedret rom for lytting, øving og innspilling av musikk. Sovesofa, PC'er, sittegruppe etc muliggjør også avlastning av andre rom i huset.
Erfaring: Med 60 år gammelt hus må man kunne et og annet, og man lærer stadig. Har deltatt aktivt i bygging av lydisolerte øvingslokaler på 90-tallet. Ingen ekspert, men god research og planlegging kombinert med normal nevenyttighet løser imponerende mye.

KOSTNADER:

Graving og sprenging60.000,- 
Mur80.000,- 
Vinduer og dør + innsetting av disse20.000,- 
Materialer inkludert parkett, maling, gips etc 25.000,- 
Elektriker30.000,- 
Totalsum inkl mva215.000,-

Utslagsgivende for bygging av kjeller var behovet for mer plass i første etasje. Et ekstra soverom og nytt bad skulle uansett bygges. Dersom vi hadde droppet kjeller, og bare bygd en etasje, ville grunnarbeid (graving og muring) kommet på ca kr  75.000. Vi har derfor hatt en reell ekstrakostnad på ca kr 140.000,- ved bygging av kjeller. Det gir en kvadratmeterpris på ca 5800 kroner, noe som er et svært billig bo-areal.  

MATERIALVALG OG METODER

 MurStøpt såle, og deretter støpte vegger.
 Isolering5 cm isopor (pusset) på utsiden av mur. 5 cm glava på innsiden. 
 Vinduer2 små på 40x80 cm. Et større på 80x120, godkjent som rømningsvei. Lysgraver på utsiden. 
 DørLyddør -35db 
 GulvEikeparkett på varmefolie 
 HimlingGulv i 1.etasje av spon. 15 cm GLAVA under, luftlag, 2 lag gips i lydbøyler. Malt overflate, vurderer MDF smartpanel / takplater som finish på sikt. 
 Elektrisk Skjult anlegg. 5 4-doble stikk montert med felles bryter. Veggbelysning.
 VeggerHvitmalte smartpanelplater og akustikk/lyddemnpende sone, bestående av 50mm glava med to lag bomullslerett og bord med 3 cm åpning i mellom. 
 Gang Smartpanel på vegger (lektet ut 3 cm). Malt gulv og tak.
 AnnetRør fra bad i 1.etasje går langs tre av veggene i rommet. Disse er bygd inn.

 

Kort oppsummering:

Positivt: Stort sett raske og dyktige håndverkere. Godt planarbeid gjorde at det meste av eget arbeid foreløp uten problemer. Godt verktøy har vært viktig. Det jeg ikke har "kunnet" på forhånd, har jeg brukt tid på å sette meg inn i/spørre om. Lærerikt. Bra sluttresultat. En ghettoblaster og rikelig med god rock er alfa & omega for å få et slikt prosjekt til å gå på skinner.

Negativt: Gipsplater i lydbøyler ga en uventet overraskelse. Skruer i gips MÅ skrus RETT inn og være 100% inne. Finish i tak kunne vært bedre, men vurderer å legge et siste lag med MDF, som vil løse dette. Sluttresultat ble likevel greit. Enkelte håndverkere tar det som en selvfølge at halvgjort er velgjort. Mye (unødvendig) mas for at ting skulle være 100% og fiks ferdig.

Status i dag:
Fornøyd? JA!
Verdt det? JA!
Lyst til å bygge mer i nærmeste fremtid? Egentlig ikke, men har et bad i første etasje som skal ferdigstilles...

GRUNNARBEID

Vi hadde god dialog med hovedentrepenør, og det aller meste av arbeidet gikk smertefritt. Under graving kom vi litt for raskt ned på fjell, slik at det måtte pigges og sprenges for å komme dypt nok. Dette fordyret med ca 20.000,- men vi fikk en god pris på arbeidet. Vi kom ikke fullt så langt ned som jeg hadde håpet, og resultatet ble ferdig romhøyde på 220 i stedet for 240. Det kan vi likevel leve med.

 

 

 

 

 

 

Den aller største utfordringen med å skulle innrede permanente oppholdsrom i kjelleren er problematikk knyttet til fuktighet. Fukt kan komme inn på mange måter, vanligst er innsig gjennom mur, og i form av kondens på grunn av temeperaturforskjeller ute og inne.

For å unngå innsig av vann benyttes plast på utsiden av mur. Fuktsperre av tykk plastduk er lagt i bunn av gulvet, og svart knotteplast er lagt utenpå veggene. Veggene er også isolert utvendig med isopor, for å minske sjansene for innvendig kondens. Isoporen ble til slutt pusset med fiberarmert puss for å tåle slitasje og mekaniske påkjenninger.

 

 

 

Denne boken, utgitt av BYGGFORSK, er et utrolig godt hjelpemiddel om du føler deg det minste usikker på hva som skal til for å få en kjeller som ikke er fuktig, og har et best mulig inneklima. Dette er ting man ikke slurver med! Boken gir også mange gode råd knyttet til innredning, vindusflater / rømningsveier, isolering, lyddemping med mere. En kjempegod investering som jeg har brukt hele veien i mitt arbeid.

 

 

 

INNVENDIG ARBEID

Etter at håndverkerne hadde gjort sitt, hadde jeg et rom i betong, med tak av trebjelker/stålbjelke og spon på toppen. Det første jeg måtte gjøre, var å lekte ut fra veggene. Her ble det brukt 48x48, og avstand mellom lektene var stort sett tilpasset bredden av isolasjen (57 cm).

Jeg måtte også lage kasser til vann og avløpsrør som går fra badet i 1.etasje og via den nye kjelleren inn i den gamle. Disse ble bygd opp av lekter, fylt med glava og kledd med 2 lag gips + et lag smarpanel for å hindre lydlekasje.

 

 

En kraftig bormaskin / borhammer for bruk i betong er helt nødvendig når såpass mye lekter skal festes. Jeg vil tippe at det rundt regnet gikk med ca 150 murplugger, som hver var 6-8 cm inne i betongen. En håpløs jobb med en "vanlig" drill. Jeg kjøpte et billigmerke på Jernia, kostet vel rundt 700 kroner, og fungerte helt utmerket.

 

 

Det er anbefalt å ikke legge lektene rett på betongen. Selv om jeg har isolert utvendig, valgte jeg for sikkerhetss skyld å legge et lag med asfalt (grunnmurspapp) bak alle lekter som ligger under bakkenivå.

 

 

 

 

Lekting av betongvegger er vel ikke akkurat hokus pokus. En del jobb, selvsagt, og ikke akkurat noen spennende sådan. God rock på ghettoblasteren (med litt tyngde er å foretrekke) gjør det likevel greit.

 

 

 

 

 

 

Når vi allerede er inne på verktøy, tar vi like gjerne med det andre du MÅ ha. En god, elektrisk drill til skruing er også en nødvendighet. Jeg kjøpte denne saken fra Bosch, som har gjort en veldig bra jobb. Viktig at du velger en med lithium-batteri, da disse har lang driftstid og relativt kort ladetid.

 

 

 

Oppbyggingen av tak/himling var det jeg var mest spent på. Jeg hadde aldri gjort dette før, så research måtte til. Jeg skjønte raskt at jeg måtte benytte meg av såkalte lydbøyler i taket. Disse minimerer kontaktflaten mellom himling og bjelkelag. At himlingen skulle bestå av to lag gips, var rimelig selvsagt.

 Her settes da lekter på tvers av takbjelkene ved hjelp av lydbøyler. Gipsplater skrus fast i de nye lektene, og legges i to lag (hver sin vei).

 

 

 

 

 

 

Jeg valgte 15 cm Glava som isolasjon i taket. Kunne med fordel ha brukt Rockwool i stedet, men valgte Glava da vi allerede brukte dette i vegger i første etasje. Glavaen er holdt oppe med tykk hyssing som er stiftet opp, slik at isolasjonen ikke ligger nedpå gipsplatene og skaper forbindelse mellom gipstak og tregulv i 1. etasje.

 

 

 Jeg kjøpte takgips på Byggmax, da de har små plater på 60x120 cm. Det gikk vel med ca 70 slike plater til bare taket. Hver plate er festet med 10-12 skruer, og da skjønner du behovet for Bosch-drillen vist ovenfor...

Takstøtten fra Biltema viste seg å være en annen helt nødvendig løsning når man legger tak alene. En "vanlig" stor gipsplate måler 120x240 cm og veier 25 kg. Helt umulig og håndtere for en mann. De små byggmax-platene veier til sammenligning ca 7 kg, og lot seg fint løfte og manøvrere.

 

 

 

 

 

Utlekting er ferdig, kassene til vannrørene er ferdig, og taket er ferdig. Alle skjøter i takkonstruksjonen er fuget/sparklet for å gjøre alt så lydtett som mulig. Jeg kjøpte billig fugemasse fra Byggmax, men den var ikke god å jobbe med, for tørr, og sprekker for lett opp. Selv om det fint går med 20 patroner, velg kvalitet til en slik jobb. Så slipper du å gå over og fuge i ettertid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektrikeren har vært og lagt opp det elektriske anlegget. Det er opplegg til fire halogen vegglamper med dimmer (ville ikke ha taklys på grunn av svekket lyddemping.)

Videre er det opplegg for fem 4-doble stikk, dvs 20 uttak. Alle disse er koblet opp mot en hovedbryter, slik at all strøm kan slås på/stenges ved et trykk. Smart til PC-skjermer, mixer, høytalere, effekter etc.

Det er også lagt opp en separat dobbel stikk som kan brukes til leselys etc når man ikke vil ha hele studioet påslått.

 

 

 

 50mm Glava er lagt på alle vegger. Rask, men ganske utrivelig jobb. Støv fra isolasjonen blander seg med støv fra betong og gips og gir ganske kjipe arbeidsforhold. Husk maske!

 

 

 

 

 

 

 

Selveste husbyggeren svinger drillen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Til veggene i den ene halvdelen av rommet valgte jeg ferdigmalte smartpanel-plater. Raske å sette opp, og ser slett ikke så verst ut.

 

 

 

 

 

 

I rommets andre del ville jeg ha en helt annen, og vesentlig mer akustikk-vennlig overflate. Denne metoden er velbrukt i både radiostudioer og øvingslokaler, og består av to lag bomullslerret rett utenpå isolasjonen, og deretter bord med 3 cm mellomrom.

 

 

 

Kanskje ikke den finishen kona ville hatt på stua, men knall til såvel musikkrom som hjemmekino. Gir en veldig flott demping av lyd og gode forhold for å kunne gjøre ting litt skikkelig.

 Dette har ingen dempende effekt for omgivelsene på samme måte som gips/lydbøyler. Dette er kun for optimaliser lydforholdene inne i rommet.

 

 

På gulvet valgte jeg eikeparkett av en ganske rimelig type. Finishen var upåklagelig, men den var tung å legge. Tipper en dyrere utgave er ganske mye smidigere å få lagt.

Under parketten ligger Flexwatt varmefolie, som sørger for lun oppvarming av rommet.

 

Da er rommet omsider ferdig, og klart til innflytting.

 

 

 

 

 

 

 

En hyggelig sittegruppe hvor man kan slappe av med gode venner hører hjemme i ethvert musikkrom.

 

 

 

 

 

 

 

Et trent øye vil skimte kassevis av LP-plater som møter en ved inngangen. God vinyl MÅ

 

man ha i et komlplett musikkrom. Alt som står her nede her for øvrig til salgs.

 

 

 Selve studio-delen, med PC, to skjermer, studiomonitorer, mixer og effektrack.

 

 

 

 

 

 

 Gitarhjørnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ymse keyboards kan også komme godt med...

 

 

 

 

 

 

 

 

I neste del, som kommer etter hvert, skal vi se mer inngående på studio-delen, og hva som trengs for å spille inn egen musikk. Følg med!

Kommentarer og spørsmål? Fyr løs!