Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Aktuelt: Norsk Punk

Norsk Rocks historie er godt stoff som selger. Det begynner å bli svært mye materiell tilgjengelig, og mye bra dokumentasjon - både i form av bøker, samlinger på LP/CD og i levende bilder. I disse dager er det på nytt satt søkelys på punkens oppblomstring i Norge, med hovedfokus på skilet mellom 70 og 80-tall.

Av Morten O. Reiten, regelmessig punk-lytter siden slutten av 80-tallet.

Forrige uke vsite NRK første del av Thomas Robsahms dokumentar Punx - historien om punk i Norge. Raske klipp, morsomme intervjusekvenser og selvsagt nostalgiske musikklipp ga et absolutt allright innblikk i de første - og viktigste årene, med fokus på band som The Aller Værste, Kjøtt, De Press og Hærverk.

 

Se første episode på NRK om du gikk glipp av den! Jeg anbefaler også å ta en kikk på facebooksida til Punx, der det er spørsmål/svar, ivrige diskusjoner og bra historier. Et godt eksempel på hvordan sosiale medier kan fungere på gode dager.

For en måneds tid siden slapp bassist og The Aller Værste!-grunnlegger Sverre Knudsen sin oppvekstbiografi. Over nesten 500 sider får du historiene om hvor det hele begynte- og hvor det sluttet en vinterdag i 1982. Boken er en interessant skildring av det gryende punk-miljøet på 70-tallet, og den store jakten på det som skulle bli dette ene, store bandet for Knudsen, hans bandkamerater, og mange av oss som er interessert i norsk rock.

Sverre Knudsen skriver godt om oppveksten på 60 og tidlig 70-tall, språket er flytende og visuelt. Det er mye som dreier seg om musikk, og det er morsomt å lese alle referansene, platene og artistene fra første halvdel av 70-tallet som betydde mye for Knudsen. Boka er personlig, og gir mye bra bakgrunnsstoff om hvordan både han og de andre medlemmene i TAV! oppdaget punken, for etter hvert å innlemmes i den. Det er lagt stor vekt på Knudsens enorme hunger etter å spille i et band som tok opp i seg strømningene fra England på slutten av 70-tallet, og tilblivelsen av The Aller Værste! står som et slags høydepunkt i historien. 

Die Hard-fans kunne kanskje ønsket enda mer stoff og historier fra den korte tiden bandet var aktivt, men det kan man jo håpe kommer ved en senere anledning..?

Blant ganske mye litteratur om norsk rock generelt er det et par titler jeg spesielt vil fremheve. Min egen historieopplæring skjedde i stor grad via Willy B sine to bøker om Norge i rock, beat og blues utgitt i 1984. Det er bind 2 som er relevant her, og den byr bla. på fyldige intervjuer med nettopp Sverre Knudsen/TAV!, i tillegg til Torgrim Eggen (The Cut) og et par-tre andre, i tillegg til stamtrær og biografier over det meste som rørte seg i perioden 78-82. Kvaliteten i Willy Bs beretninger ligger i nærheten i tid - intervjuer og biografier er nedtegnet bare noen få år etter at det var over, noe som lett kan gi en annen historie, fortalt med andre ord, enn når man i dag sitter som reflekterte 55-åringer og ser tilbake. Selv om bøkene er 30 år gamle, står de fortsatt oppført hos Bokkilden som salgsvare - jeg bestilte selv et nytt sett for kanskje 10 år siden.

Man kommer heller ikke utenom Trygve Mathiesens Tre Grep og Sannheten fra 2007, om årene 1977-1980. Denne ble i  2011 fulgt opp med Norsk Postpunk 1980-1985. Bøkene skapte en viss debatt, men kanskje mest fra enkelte som også var til stede da det smalt, og skulle likt å fortalt historien annerledes, noe de færreste så langt har gjort. Mengder av bilder, mye detektivarbeid, og presentasjoner av band, fanziner og festivaler du knaptt nok har hørt om. Jeg finner de både interessante og underholdende!

Men hva med musikken, hva bør man dukke ned i, hva er verdt å høre på? Dette avhenger vel litt av hvor dedikert og interessert du er i punk-sjangerens norske bidrag. Start gjerne med den fine samleskiva Anarki & Kaos som kom i  1992. Originalen inneholder 18 mer eller mindre legendariske kutt, og finnes både på LP og CD. CD-utgaven ble RE-utgitt i 2007, og samme år kom det også et volum 2 , som supplerer med mye bra stoff. Denne kom kun på CD. Ikke helt lette å få tak på som butikknye er jeg redd, men kurant å plukke opp på bruktmarkedet om man leter litt. Kan nok gå opp mot tre hundrelapper "innad i miljøet" for CD-utgavene, LP'en for enda litt mer om den er strøken og den 20-siders fanzina følger med.

Album-samlerne blant dere bør selvsagt investere i bautaene fra de tre store. 12-tommeren til Kjøtt, Materialtretthet med The Aller Værste! og De Press' Block to Block er udiskutabelt noe av det som står igjen som hovedverkene fra perioden. Alle tre snirkler seg riktig nok inn og ut av et utvidet punk-begrep, og det samtidskonstruerte begrepet "Ny-Rock" er på mange måter vel så dekkende. Prismessig så har nok Kjøtt-plata vært ganske drøy, med priser fra 6-700 og opp mot det doble. Den kom i tre opplag i rask rekkefølge, alle med ymse vedlegg. Detaljene kan du lese på Discogs. Materialtretthet har gjerne blitt omsatt for 5-700 den siste tiden, og skal ha vedlagt hefte. RE-pressen fra 1990 med bonus-ep (utgitt på Sonet) har nærmet seg originalen i pris. Block To Block har vært grei å skaffe ned mot 350-400 kroner de siste årene. Skulle likevel disse prisene virke avskrekkende, har alle tre kommet i nye opplag på vinyl. Sjekk med din lokale platedealer (eller Platekompaniet, som fortsatt har alle tre oppført). Jeg gir min varmeste anbefaling av alle tre!