Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Innblikk:  Mega Record Fair november 2010

Rocksirkus er på plass i Utrecht, Nederland, hvor dagen har vært brukt blant plateselgere i det som må kunne sies å være vorspielet til verdens største platemesse, Mega Record Fair. I løpet av ”Dealers Day” har vi bladd gjennom tusenvis av vinylplater, fylt vår egen sekk med et titalls godbiter, og ikke minst snakket med selgere og samlere på messen.

I Utrecht: Morten Reiten og Jon Peder Dalsbø

I hele dag har biler kjørt inn og ut av de svære messehallene, og hundretusener av vinylplater, CD-er og DVD-er har blitt lempet opp på bord og i utstillinger. 455 selgere fra hele verden har rigget seg opp, og gjort alt klart til denne halvårige begivenheten, som for mange platesamlere er det absolutte høydepunktet i løpet av sesongen.

 

Mengder av plater på vei inn i hallen i dag tidlig.

 

 

 

 

 

 

 

I morgen braker det løs for alvor, klokken ni åpner messen for det vanlige publikum, og tusenvis av kjøpelystne strømmer inn for å ta for seg av det som bys frem. Vi har observert nordmenn, men å si at det er mange av de, vil nok være å ta i. Heller ikke i år er det norske selgere til stede, noe som kanskje er litt pussig. Vi observerte en god håndfull danske og svenske selgere, flere av disse har vært gjengangere på mange messer, noe som tyder på tilfredsstillende omsetning.

Morsom observasjon hos svensk selger. Halvbra fusionskive som Morten fant ut at han hadde liggende i kjelleren. Pris: 120 Euro...

 

 

 

 

 

Som vanlig er det bare så alt for mye å se gjennom, så man blir stående å bla litt usystematisk de første timene. Mye av dagen gikk med til å kikke spesifikt på varer i våre ”spesialområder”, det vil si prog, punk, folk, heavy og skandinavisk. Vi brukte også mye tid på billigkasser i dag, og det var vi ikke alene om! Man kan kanskje tro at en billigkasse ser lik ut over alt, men så feil kan man ta. Et sted plukket vi grovt fra kasser til 2 euro, som inneholdt en mengde kurante ting! Ved nabobordet fyltes sekkene våre med plater til 4 euro. En rimelig desperat og handlevillig ung mann fulgte etter oss på disse bordene, og lasset opp bunke på bunke med Neil Young, Alice Cooper, ZZ Top og Beatles i mer mindre grei stand. Da vi var i ferd med å forlate messen, traff vi han igjen ved en annen stand, denne gangen på innsiden av disken, hvor han sorterte og priset plater. Slik er ”Dealers Day”. Selgerne plukker det de mener er godbiter fra hverandres samlinger, og dobler eller tredobler prisen på plata før de selger den videre i morgen. Så får vi se om de får solgt de for prisforlangende, eller om også de må fire på prisen.

2 Euro, og Byrds, Beatles, Creedence, Santana, Neil Young og annet basismateriale i hopetall. Her skulle nok mange ha vært. Hva koster overvekt på flyet..?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En rask opptelling viser at vi har plukket drøyt 60 plater i dag, hvor mesteparten har vært til 2 eller 4 euro (17 eller 34 kroner). Det er det ingenting å si på! I morgen går vi litt mer systematisk til verks. Morten har sett seg ut en del dyrere originale UK-pressinger som skal studeres nærmere, mens Jon Peder har gitt uttrykk for at han vil se nærmere på bøker, CD/LP-boxer (nye ting), DVD-er og CD-er. Litt forskjellige interesser, med andre ord.

Rare Swedish Folk, i følge selgeren fra Amsterdam. Vi var skjønt enige om at 15 Euro var helt OK for Hans Rotmo & Co.

 

 

 

 

 

I og med at vi skal være hele helga, får vi prøve å spille litt taktisk også, i håp om at pengene rekker til mest mulig. I morgen blir dagen for kjøp av det man ”Må ha” samt impulsfunnene man ikke tør la gå i fra seg. På søndag aner vi rom for hasardiøs pruting, som kanskje kan gi en og annen positiv overraskelse. Vi håper flere av selgerne er ekstra medgjørlige når det nærmer seg nedpakking…

Jon Peder har startet dagen med en klassiker fra Moody Blues til en hyggelig pnge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rocksirkus kommer med fyldig dekning av Mega Record Fair straks messen er over og vi har kommet oss hjem igjen!

En god dag! 10 kg vinyl i sekken så langt, deriblant første LP-en til Nationalteatern. Ikke spesielt verdifull, men den fyller et hull i samlingen.