Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Verdens største platemesse!

Er du platesamler og/eller musikkelsker, er ikke livet ditt komplett før du har besøkt platemessen i Utrecht, Nederland. 450 utstillere bidrar til å gjøre dette til det absolutte høydepunkt for enhver med musikalsk kjøpelyst. Rocksirkus.com har sett nærmere på musikksamlernes Mekka!

I Utrecht: Morten O. Reiten

Et besøk på Mega Record & CD Fair er en opplevelse for livet. Inntrykkene er mange, men likevel enklere å forholde seg til nå, enn etter første besøk for noen år siden. Jeg vil dele noen tips og inntrykk med dere, som forhåpentligvis gjør at også du setter kursen mot Jaarbeurs i Utrecht en gang.

Hva?

På messen finner du i hovedsak plater. Mest vinyl, men også titusener av CD-er, gjerne spesielle og sjeldne utgaver (live, rare tracks etc.). For vinylsamlere er det både LP-er og 7” å finne. Siden jeg ikke samler singler, er jeg naturlig nok mest opptatt av LP-ene. Jeg har prøvd å anslå hvor mange det kan ha vært inne i hallen, og tipper +/- en halv million. Ganske mye å bla gjennom, med andre ord. I tillegg til plater er det et godt utvalg av musikkrelaterte DVD-er og bøker, samt utstyr og tilbehør beregnet på oppbevaring, rens, utstilling osv av dine plater. I tillegg til Mega Record & CD Fair har også et gedigent antikk & samlermarked tilhold på samme messeområde, billetten gjelder begge messer.

Hvor?

Messen avholdes i Utrecht, Nederland. Utrecht er en kort togtur (20 minutter) fra Flyplassen i Amsterdam (Schiphol). Det er også bare 30 minutter fra Amsterdam Central Station. Kommer du med fly fra Norge er det dermed svært enkelt å komme seg til Utrecht. Tog ser ut til å gå ca hver halvtime. Når du ankommer sentralstasjonen i Utrecht, er det bare å følge skiltingen i ankomsthallen mot Jaarbeurs. Jaarbeurs er omtrent det samme som Norges Varemesse på Lillestrøm, et eget kompleks for svære innendørs messer, basert på ca 10 sammenhengende haller i gigantstørrelse. Det er bare 3-4 minutters gange fra togstasjonen. Ta trappen ned fra stasjonen etter å ha fulgt skiltingen, og følg menneskestrømmen. Dette er svære greier, du er ikke den eneste som skal på messe…

Når?

Messen avholdes to ganger i året, i april og november. Jeg har vært på både vår og høstmesser, men begge er så imponerende i sitt omfang, så det er vanskelig å påstå at den ene er et bedre valg enn den andre. Neste messe avholdes 18. og 19. april 2009. Messens åpningstider er vanligvis 9-18 på lørdag og 10-17 på søndag. Sett av hele dagen! Vi ankom nå ca kl 10.30, og holdt det gående til kvart på seks.

Praktiske tips til førstegangsreisende:

-Husk gode sko! Du blir stående på betong hele dagen.

-Ta med en sekk som passer til LP-plater. Er du ambisiøs, tar du med en trillebag eller kombinert sekk/trillebag. Husk at du skal bære rundt på platene du kjøper.

-Finner du noe du skal ha, kjøp det med en gang. Sjansen er stor for at du ikke finner tilbake senere, eller at objektet er solgt.

-Har du litt is i magen, bruker du den første timen til å få litt oversikt over utvalg og priser før du handler.

-Sjekk kvalitet på vinyl og cover uansett om objektet er billig eller dyrt.

-Har du greie på det du snakker om, kan du diskutere pris om du er uenig i selgers forlangende. Har du ikke peiling, opptrer du forsiktig, men ber om kvantumsrabatt eller foreslår en pris på dyre objekter som ligger litt under. Liker du å prute av prinsipp, gjør gjerne det, men ikke dum deg ut. Dersom selger skjønner at du pruter bare for å prute, blir stemningen gjerne dårlig, og han vifter deg vekk, og selger plata til nestemann.

-Hold tunga rett i munnen før du slår til på det du tror er et kupp. Vær obs på at pressinger fra ulike land har ulik verdi, vurder om objektet er 100 % komplett, og vær obs på at RE-pressinger kunne komme tett på originalen. At en plate ser gammel ut, er dermed ingen garanti for at det er en førstepress.

-Har du lite greie på priser og pressinger, sett et tak, f. eks på 10 eller 15 euro som maks du vil bruke pr plate.

-Spør gjerne selgerne om tips til bra musikk, fortell hva du liker. De fleste selgerne er selv musikkinteresserte og samlere som har ulike spesialområder. Jazz, metall eller progressiv / psykedelisk rock ser ut til å stå høyt i kurs hos mange selgere på messen.

-Til slutt: Ikke få panikk! Du finner ikke alt du leter etter, og du rekker ikke over alt. Pust ut, se deg rundt, ta en kaffekopp og prøv å få med deg litt av stemningen. Uansett er det først neste gang at du virkelig klarer å nyte messen. Nå er du bare blendet!

For de som har vært der før:

-Sett opp en prioritert liste før du drar hjemmefra. Denne bør inneholde hva du jakter på, og hva du er villig til å gi for det. Sjekk eurokursen, og skriv gjerne opp beløpet du er villig til å gi i euro. Noter spesielle kjennetegn på label/cover/matrix dersom du jakter på originaler, og før opp eventuelle innercover eller vedlegg som har betydning for pris.

-Du kan absolutt gjøre gode kjøp, men ha i bakhodet at det er få steder i verden som er så tett befolket med profesjonelle selgere og erfarne samlere som Utrecht under messen. Sjansen for at du gjør et kupp er derfor moderat. Vær innstilt på å betale i nærheten av det platen er verdt, alle avgjørende faktorer tatt i betraktning.

-Nyt det! Snakk med selgere og andre samlere, opplev den gode stemningen. Den er der absolutt, men lett å overse første gang man besøker messen. Kikk på plater, spør og vær interessert og nysgjerrig. Verdens største platemesse skal være kos og hobby, ikke et mesterskap med vinnere og tapere!

-Ta en kopp kaffe og en vaffel eller litt mat midtveis i messedagen. Dette får deg til å senke skuldrene litt, og blodsukkeret stiger i takt med stemningen.

Utvalg og priser:

Imponerende! De fleste finner objekter de har lett lenge etter. Selv fikk jeg på plass Clouds’ Scrapbook (svingende orgel-prog på Rosa Island Label) og Trees’ On The Shore (legendarisk folkrockalbum på CBS) som lenge hadde stått på min ønskeliste. Begge var dyre objekter, men vi kom i mål til slutt. Clouds var priset til 85 euro (765 kroner), noe som er et stykke over normal pris. Eksemplaret var meget pent, og vi ble raskt enige om 65 euro (585 kroner) som en pris begge kunne leve med. Trees-albumet brukte jeg lengre tid på. Jeg diskuterte pris med to selgere her, og handelen ble gjennomført et kvarter før messen stengte på lørdag, da jeg hadde bestemt meg for å gå for den peneste av de to utgavene. Utgangspunktet var 150 euro (1350 kroner), men vi ble til slutt enige om 115 (1035 kr). Dette eksemplaret var i nydelig stand, og jeg var villig til å gå høyt i pris for å få dette albumet i best mulig kvalitet. Som alle skjønner, man kan ikke kjøpe mange album til denne prisen. Jeg hadde planlagt turen siden i vår, og dermed hatt mulighet til å legge av litt penger over tid. Jeg kjøpte plater som kostet fra et par-tre tiere og opp til da tusenlappen. Plutselig står du med noe du ikke hadde planlagt, men som blir aktuell på grunn av prisen. Jeg kjøpte noen riktig gamle Supertramp og Steve Miller-plater billig, og et par hull i Beatles og Stones-samlingen tettet seg for under hundrelappen. Jeg kjøpte også en liten bunke Vertigo-utgivelser jeg ikke hadde planlagt. Her var årsaken at det var en akkurat passe balansegang mellom pris og kvalitet. De var ikke 100 % strøkne, men i meget grei bruksstand. Ved å velge tyske og hollandske pressinger, har man også halvert prisen i forhold til UK-utgavene. Dermed havnet originale Cressida, Affinity, Dr Strangely Strange og Gracious-album i sekken.

Jeg handlet stort sett med selgere fra Tyskland og Nederland denne gangen, men snakket også en del med selgere fra Frankrike, Sverige, England, Canada og Danmark. Ingen norske dealere var å se på messen nå i høst. Generelt synes jeg de nederlandske holder et behagelig lavt prisnivå på mange ting, mens tyskerne kan være litt vel optimistiske på pris, og litt grinete om du kjører de for hardt. Vi ble likevel alltid enige til slutt. Engelske selgere har gjerne det råeste utvalget, men det var særlig en som tok pusten fra meg. Her var utvalget imponerende, men prisene særdeles høye. Jeg tenkte å spørre selgeren om prisene var i italienske lire, men behersket meg i siste sekund. Svenske og danske selgere synes jeg også hadde vært litt drøye i prisingen, men som allerede nevnt, prisen kan ofte være et utgangspunkt for videre diskusjon.

Til slutt:

En hyggelig ferie i Nederland er over, det ble som vanlig på disse turene et sterkt fokus på vinyl, både i Amsterdam og Utrecht. Platene ble pakket og polstret, og mellom 60 og 70 LP-er ble tatt med tilbake til Norge. Om lag halvparten i håndbagasjen, resten pakket i papp i innsjekket bagasje. Har aldri hatt problemer med å gjøre det på denne måten, bare pass på vekten, så du slipper overvekt. Vær også obs på grensen på 6000 kroner for hva du kan ta med deg inn til landet uten å fortolle, (eventuelt fordel litt i fruens bagasje). Jeg har ikke sjekket spesifikt om dette gjelder brukt vinyl, men bare nevner det for å være på den sikre siden. Uansett vanskelig å skulle dokumentere pris/verdi på slike ting da det ikke finnes kvitteringer i omløp.

Vel hjemme begynner så arbeidet med å finne plass til nyinnkjøpt musikk (samt kvitte seg med noe gammelt), høre gjennom platene, og få alt inn i kataloger og arkiver. Kos fra ende til annen, med andre ord…

Besøk Mega Record & CD Fair på www.recordplanet.nl