Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Ingrid Olava - Juliets Wishes ( EMI / Virgin ) 8/10

 

Format: LP, 176 gram

Cover: Enkelt cover, standard tykkelse

Innercover: Bilder og informasjon, 4-farger

Ekstra: kort med kode for gratis nedlasting av albumet

 

Hvorfor ikke? Det var det første jeg tenkte etter å ha spilt gjennom debutalbumet til Ingrid Olava. I min platesamling er det ikke veldig mange damer. Ser man bort i fra råtassene Patti Smith og P. J Harvey, hører jeg mest på gamle folk og jazz-legender som Linda Hoyle, Radka Toneff, Linda Thompson og Sandy Denny. De ”klassiske” pop/songwriter-damene fra 70-tallet, inkludert Mitchell og Baez har aldri interessert meg i nevneverdig grad, og måtte jeg velge en av dem, hadde det blitt Melanie Safka.

 

Jeg var derfor litt spent på hva jeg ville synes om Ingrid Olavas første album, eller la oss si LP bare for å understreke hva vi egentlig driver med her. Jeg har, som deg, ikke klart å unngå å få med meg hit’en Only Just Begun. Jeg husker også å litt tilfeldig ha ramlet inn på en konsert med henne en gang, som ikke gjorde veldig inntrykk. Det at hun kommer fra Lillehammer har likevel vært medvirkende til at jeg har fulgt karriereutviklingen med i alle fall litt interesse.

 

Ingrid Olava er voksen, 26 år gammel. Hun synger og spiller piano med innlevelse og dyktighet. Albumet åpner med den vakre, rolige Stars. En låt som ligger varmt og stort i lydbildet, og nesten oppleves litt seig. Det funker veldig bra for meg. Jeg gleder meg over at Madrugada-bassist Frode Jacobsen er i ferd med å tre frem i lyset som en av Norges mest smakfulle produsenter!

 

Headlines er en nyanse ”enklere” i lydbildet, men byr på mer vokal variasjon, noe som også gjør seg veldig bra. Anslaget på albumet har så langt vært særdeles vellykket, og jeg nøler ikke med å sette Ingrid Olava opp på min liste over foretrukket søndagsmusikk, som vi kaller det her i heimen når vi spiller skiver med minimalt el-gitar..

 

Only Just Begun er et kunststykke av en nydelig låt, den mest poppete på albumet, uten at det lukter plastikk av den grunn. Det er fortsatt vakkert, smart og nå også fengende. Effektfulle strykere fra Kringkastingsorkesteret setter prikken over i-en. Dette er i alle fall årets beste norske singel så langt!

 

Andre halvdel av side A er mer på det jevne, og i mine ører ikke på høyde med første del av måltidet. Helt greit, fortsatt vakkert. Likevel merker du at det er her du begynner å gjøre andre ting, som å lete etter avisen, sjekke e-posten eller se ut av vinduet. Unntaket er Back to Love, som byr på noen særdeles flotte vokalføringer.

 

En LP må snues, og dette påkaller fornyet oppmerksomhet når vi er i gang med side B. Tittellåta som åpner andre plateside, oppsummerer på mange måter side A. Her er fortsatt vokalen den bærende kraft, med pianoet i bakgrunnen. Strykerne kommer også smygende inn etter hvert. Etter tre minutter kunne det vært stopp, de siste 2 og et halvt fenger ikke nevneverdig.

 

Jeg liker tekstene til Ingrid Olava. Gorge, Fred & Me fanger først og fremst på grunn av ordene. Teksten står bra til musikken, og er såpass åpne at det er fritt frem for å male dine egne bilder, av og til i farger, av og til i grått og sort. Her har hun noe til felles med Bertine Zetlitz, som i Rock-kretser er både ukjent og undervurdert som tekstforfatter.

 

Rock-folket får en Dylan-cover som fribillett til dette albumet. It’s Allright Ma (I’m Only Bleeding) funker helt fint, og gir bestått i klassen for oppriktig og personlig Dylan-tolkning. At låten er lang (6 minutter) får bli en sak mellom Ingrid og Bob.

 

Juliet’s Wishes er ei plate det er lett å bli glad i. Jeg har spilt albumet 6-7 ganger de siste tre dagene, og det har vært hyggelig hver gang! Jeg skal ikke være skoleavis-platt og si ” Liker du voksen-pop, er dette helt sikkert plata for deg”. Jeg snur heller på det, og sier som så: Om dagene stort sett går med til elektrisk forsterket rock’n’roll, trenger du innimellom ei jente og et piano som roer det hele ned. Der gjør Ingrid Olava en vel så god jobb som noe annet!