Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Tilgang på vinyl - sommer 2007

Det begynte med de amerikanske portosatsene,og utviklet seg til å bli en mer helhetlig betraktning over tilgangen på vinyl. Jeg merker at dette har endret seg, og utvalget når typisk et bunnivå om sommeren. Synd, da det er tidspunktet de fleste av oss har til å bruke litt ekstra tid på jakt etter de skattene vi magler.

Tilbake til utgangspunktet: USA flommer som vanlig over av vinyl, og den som leter, den finner. Ebay er svaret. Ebay er fascinerende i sin voldsomme størrelse, utvalget er formidabelt, og den som har tid og tålmodighet til å spille med, har muligheter for å gjøre en god handel. Jeg har handlet jevnlig på ebay de siste 4 årene, og begynner vel å kjenne spillet skulle jeg mene. Her er noen betraktninger:

PORTO: En bunke på 20 plater koster deg nå gjerne 450-500 kr å få sendt over etter at AirMail ble eneste alternativet til USPS ( Posten ), og de også har vært gjennom en generell prisøkning. Det vil si at du gjerne må legge på 20 kr i porto på hver plate. For oss som har foretrukket å handle "bunker" for å få ned portoprisen gjør dette at vi uansett må bli mer selektive i hva vi kjøper. Å kjøpe store samlinger på 100++ album i slengen er dermed temmelig uaktuelt, når man ikke lenger har mulighet til å kassere 30-40-50% platene fordi de hører hjemme i søpla. Kjøper du en LP fra USA vil denne nå koste deg en snau hundrings i frakt ( typisk $ 14-16 ).

GRADERINGER: Min erfaring er at de aller, aller fleste smører litt på når de omtaler sine objekter. Fraser som "stunning mint condition", "once in a lifetime" og "best you'll ever find" er hyppig brukt. Mange graderer kun platene visuelt ( under strong light ), og jeg skal love deg at det er himmelvide forskjeller i vinylkvaliteten på plater presset i '69 og 79. Dette alene er ingen garanti for at visuelle graderinger holder mål, men ei 60-tallspressing som ser ny ut, har nok større odds til også å låte slik en ei fra sent 70-tall eller senere. Jeg tror jeg kan si at 50% av platene jeg har kjøpt på ebay har vært vel optimistisk gradert. Den siste halvparten har vel vært ca riktig gradert, men selvsagt med en og annen hyggelig overraskelse...

PRISER: ebay er din venn, og ebay er din fiende..... Du kan gjøre kupp, men du kan også betale sure overpriser for ganske vanlige pressinger, og særlig når porto og kanskje toll / moms kommer på toppen, blir summen vond å svelge. Jeg har vært med i mange budrunder der jeg har sett vanlige plater, og til og med RE-pressinger av ganske vanlige plater gå for 3-4 ganger summen samme plate ble solgt for i forrige uke. Jeg betalte $ 2,95 for et album av Quicksilver Messenger Service i juni, i går så jeg samme album ende på $ 12,53, i betydelig dårligere stand. Slik er ebay. Den ene dagen betaler du 20 kroner, den neste 80 for samme plata. De av oss som har lyst / tid / interesse av å følge med over tid, har også de største sjansene til å gjøre de beste kjøpene. Cowboyene som skal raskt inn og raskt ut, risikerer å betale 110 kroner for en 70-talls RE av Strange Days med Doors i kvalitet VG+/VG+. Legg på det samme i porto, og du har ikke et videre godt kjøp.... Jeg hadde solgt den til deg for samme summen i EX/EX, og da slipper du dessuten å vente på at den kommer krypende fra USA...., og portoen er nesten halvparten..

VENTETID: Beregn ca 3 uker forsendelse på det du kjøper fra ebay. Litt somling fra avsender, litt treig postgang, og en mulig tur innom tollen, gjør at 3 uker som regel er vanlig ventetid på det som kommer over fra USA.

SAMLEOBJEKTENE: De siste ukene har jeg nok en gang sett at prisene på Vertigo Swirl's når nye høyder, og 950 kroner for Gentle Giants Octopus begynner å bli drøyt ! Det sier også litt om hvor vanskelig det nå er å lage tradisjonelle prisbøker / verdiguider. I Record Collectors Rare Record Price Guide 2008 er albumet satt til £20 i mint, og £16 i EX. Eksemplaret på ebay "burde" derfor endt på drøyt 200 kroner. Realiteten er at det er svært lenge siden UK-originalene til GG var å finne til under 400 kroner, og det har bare gått en vei.... Et annet eksempel er Stones Sticky Fingers, den med glidelåscoveret. Albumet er kjempetøft, men ikke særlig sjeldent. Et eksemplar endte på $ 47 i går, i kvalitet EX-/EX-. Goldmine oppgir verdien til $ 12 for US-utgave i EX/EX, men det uvanlige coveret gjør at mange nok tror den er verdt mere.

Qxl er vår hjemlige ebay, og minst like ustabilt på godt og vondt. Det er to ting som stadig forbauser meg på QXL, og det er vinyl av Jokke og Valentinerne og Iron Maiden. Førstnevnte går jevnt for tusenlappen uansett hvilket album det er snakk om, og Maiden-skivene nærmer seg nesten alltid en tohundrelapp uansett stand, land, RE eller original, og selvsagt uavhengig av hvilket album det er snakk om. Dette forteller kanskje i særlig grad at mange er villige til å bruke MYE penger på vinyl, og at det i større grad enn før faktisk er markedet som bestemmer prisen.

Det er strengt talt mye metall som går dyrt om dagen, Metallica, Venom og Bathory er alltid populært på QXL. Også alternativ rock som Pixies og Sonic Youth, samt de "klassiske" 90-tallsutgivelsene til f.eks Nirvana, Pearl Jam og Red Hot Chili Peppers er objekter som fort ender på både to og tre hundrelapper. Dette er ikke så rart, siden de er utgitt i CD-alderen, og faktisk er ganskje sjeldne på vinyl.

Cowboyene finnes på QXL også, og når noen betaler 160 skinnende kroner for en vanlig utgave av British Steel ( Judas Priest ), er vi langt utenfor de albumene som er omtalt som "verdifulle" i de tradisjonelle prisguidene.

Men, og dette er viktig: Har vedkommende som kjøpte British Steel gjort et dårlig kjøp ? Nei, selvfølgelig ikke ! Plata er grisefet den, og musikken er verdt 160 kroner, ja jøss ! Kanskje hadde han jaktet på den lenge, og klassisk Judas Priest er slett ikke hverdagslig vare hos alle antikvariater her til lands. Kanskje hadde dessuten komplett Priest på vinyl, og manglet denne ene, og tenkte "den skal jeg ha, uansett". Vi er vel flere som har tatt i litt ekstra når det er "den ene plata" vi bare MÅ ha......

Det som er problematisk og totalt unødvendig er om slike summer, og slike Cowboy-stunt fører til forventninger om en slik verdi for ganske så vanlige plater all over. Da ville disse helt vanlige platene med Judas Priest, AC/DC, Motorhead og Iron Maiden legge seg på doble prisen av det som har vært "vanlig" pris på disse de siste årene, og det er vi vel strengt talt ikke tjent med...

Les fortsettelsen ( kommer ) "Jeg venter heller til jeg finner en strøken UK original "