Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Platesamleren i 100 !

 

Et aldri så lite historisk jubileum feires i disse dager. Det eneste norskspråklige bladet om platesamling feirer intet mindre enn 100 utgitte eksemplarer. Det er nå 18 år siden Johnny Olsen og Bjørn Luka startet opp igjen Goldies, som fra den gang beskrives som ei enkel fanzine med kjøp/salg-annonser og stoff relatert til platemesser. I dag trykkes bladet i 4 farger, har skiftet navn fra Goldies til Platesamleren, og inneholder samlerstoff som ofte går svært så dypt og grundig til verks, gjerne med lange artikler på 20-30 sider.

 

Jubileet feires med å utgi et ekstra fyldig nummer på 100 sider, om lag dobbelt så tykt som vanlig. Rocksirkus.com tok en liten prat med ansvarlig utgiver, redaktør og ustoppelig ildsjel Bjørn Luka (bildet) for å gratulere, og spørre litt om bladet.

 

- Når startet du med å utgi Goldies/Platesamleren?

  Det er 18 år siden nå. Himmel og hav? 18 år?

 

- Har du bestandig vært alene med hovedansvaret?

  I førsten var vi to, men de siste sju årene har jeg vært alene om det.  Men for all del. Det hadde ikke blitt noe blad uten  kunnskapsrike mennesker som Sigbjørn Stabursvik og de andre som bidrar med veldig mye viten.

 

- Hvor mye tid går med for å lage et nummer av Platesamleren?

  Har ikke peiling… Og hadde familien skjønt det, hadde jeg ligget tynt an…

 

- Hvorfor bruker du tid på dette?

  Tenker vi sorterer det under lidenskap til musikken, kjærlighet til vinylen og en del galskap generelt.

 

- Hva er du mest stolt av / mest fornøyd med etter 100 utgaver?

  Det hele ble jo helt ei annen greie den dagen Platesamleren begynte å komme i farger. Det føltes litt som å komme opp i fra undergrunnen, og gå i fra det å være en typisk sort/hvitt fanzine til å bli et skikkelig blad.          

 

- Hvor stort er opplaget i dag?

  Opplaget er litt hemmelig. Men kan jo røpe at det er ca. 300 abonnenter. Også noen i Sverige, Danmark, Frankrike, Irland, Hellas og USA. I tillegg kommer løssalget fra messer og lignende.

 

- Hva slags musikalsk profil føler du at bladet legger seg på?

  Har jo blitt mye fokus på singler med bildecover, her har vi hatt mange, lange og grundige artikler! 95 % av leserne har nok sin hovedinteresse i perioden 1963 – 1975. Tar du et tilfeldig utvalg av tidligere blader, vil du se at det er mange av de store engelske som figurerer på coveret, og 60-tallet er sterkt representert. The Troggs, Beatles, The Who, Mannfred Mann, Small Faces, Rolling Stones og Pretty Things har alle hatt førstesider. Videre har vi hatt mye norsk stoff, eksempler her er alt fra Bergen Beat og Pussycats til Wenche Myhre og Kirsti Sparboe. Jeg synes også at vi har vært flinke til å skrive om mye av den litt tøffere gitarorienterte rocken fra tidlig 70-tall, med eksempler som Budgie, Gun, Montrose og UFO. Ellers har vi nok vært innom svært mye fra 60/70-tallet, og selvsagt en del nyere ting. Vi gjør stoff både ut i fra band/artister, sjangere, epoker, labels osv. Det er mye spennende å ta av.

 

- Ser du en økende interesse for vinyl / platesamling?¨

  Ja! Jeg ser at flere yngre har begynt å interesse seg for vinyl, og det er kjempemorsomt! Mange som kjøper vinyl i dag er så unge at de selv ikke har noe forhold til plater fra den tiden slike var ”vanlig” salgsvare over disk. Mange av disse er nok først og fremst ute etter musikken og den spesielle stemningen ei vinylplate gir, men bare vent, om litt er de hekta og skal bare ha førstepressinger, he he.  At det trengs en del rekruttering til samlermiljøet er vel de fleste enige om.

 

- Får vi nye 100 nummer av bladet?

  Nå er jeg også litt fotball-idiot, så hvis jeg da holder meg til den termologien og ymter frempå med at jeg tror vi tar en kamp av gangen, lover jeg ikke mer enn hva jeg kan holde…

 

Jeg takker og bukker for min tilmålte inttervju-tid, og trekker meg tilbake med nummer 100 i den ene hånden, og kaffekoppen i den andre. Her skal det leses om Troggs, EMI i Skandinavia, The Rats, The Climbers, Barbarians og ikke minst, 14 sider med King Crimson og deres LP-katalog. Supert!

 

Om du er interessert i platesamling, og ikke abonnerer, vil jeg oppfordre deg til snarest å ta kontakt med Bjørn på bluka@online.no. Platesamleren er ikke et blad du leser og så kaster, det er et leksikalsk oppslagsverk du setter i hylla og tar frem ved behov. Artiklene er svært grundige, og mye av stoffet er unikt og av den typen du ikke får tak på andre steder, slik som f. eks gjennomgangen av Beatles-singler utgitt i Norge, med alle faktaopplysninger og verdiangivelser. Bladet utkommer 5 ganger i året, og det koster ikke stort mer enn et par litt slitne singelplater (dvs. 240 kroner) å abonnere.

Noen av de hundre utgitte bladene, med nr 100 i midten.