Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

40-CD box med unike liveopptak fra Sveriges Radio 1967-1985

Svensk Radio (SR) Har nylig sluppet noe av det festeste jeg har opplevd som musikksamler gjennom 25 år! I en 40-cd box med nesten like mange timer musikk, får du helt unike liveopptak fra den svenske musikkscenen på 70-tallet (samt noen drypp fra årene før og etter).

 

Progglådan inneholder 40 CD-plater fordelt på 4 mindre bokser, som er tematisk oppdelte. Til sammen 38 timer med svensk rock fra gullalderen på 70-tallet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er Coste Apetrea, gitaristen fra det høyt aktede kunstrockbandet Samla Mammas Manna, som har satt sammen samlingen på vegne av SR. En jobb som har tatt et par år, og det er helt fantastisk hva som har blitt tatt opp - og tatt vare på i arkivene til NRKs svenske søster.

Her er nesten alt du håper på, pluss en drøss overraskelser, og noen nye bekjentsskaper, selv for en relativt dreven Sverige-samler som undertegnede.

La navnet på boksen være en ledetråd, men ikke se deg blind på den politiske fargede sjangeren progg. Her finner du seriøse symfoniske prog-band som Panta Rei og Trettioårigra Kriget. Peps Persson er med, November og Nature like så. I ytterpunktene av hva man kunne forvente finner vi  Ulf Lundell, Ebba Grön og jazzfunkerne i Egba.

Spennvidden er som du skjønner ganske stor, men hovedtyngden ligger på bandene vi alle kjenner fra de dominerende selskapene Nacksving, MNW og Silence. Navn som Kebnekaise, Hoola Bandoola, Nationalteatern og Träd Gräs och Stenar er selvsagt på plass. Det samme er Made in Sweden, Turid og Blå Tåget. 

Lyden er oppsiktsvekkende, mye av dette låter helt fenomenalt. Jeg fikk nesten hakeslepp av Motvinds bidrag, 9 låter innspilt i 1976 og 1977. Motvind var tøft på plate i starten, men ble gradvis mindre tøffe når de nærmet seg 80-tallet. De var ikke påvirket av Dylan, Beatles og The Band slik som sine 5 år eldre kolleger i Hoola og Blå Tåget. Motvind kom fra et midt 70-talls engelsk rock-ideal, hvor Thin Lizzy, Rory Gallagher og UFO var det store. Disse live-oppotakene viser et glødende live-band med asfaltpoetiske tekster og en gudegave av en gitarist i Juris Salmins.

Progglådan er en tilnærmet utømmelig kilde av forlystelse, i sær om du kjenner bandene og låtene fra før. Her er arrangementer, varianter og spontanitet. Her er også de virkelig obskure godbitene, som det vindskjeve men svært sjarmerende jazzprogbandet Vildkaktus, og det progressive bluesbandet Nature - med Colloseums fantastiske keyboardist Dave Greenslade - helt unike opptak! 

 40 CD-er, hver pakket i separate papp-omslag. I hver tema-boks medfølger en liten booklet, samt en ekstra til selve boksen. Samlet drøyt 80 sider med biografier og bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Progglådan koster omlag 1500 norske, du kjøper den fra f.eks Ginza