Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

SHOPPING-GUIDE: OSLO

Å handle plater i hovedstaden kan være en ren fornøyelse ! Gode og varierte butikker i gangavstand til hverandre, stort utvalg og ofte "riktige" priser er min påstand etter nylig å ha besøkt en håndfull av Oslos antikvariater og bruktsjapper. Her er min guide til hasardiøs pengebruk i oslos mest utrygge gater...

Pretty Price, Dronningens gate 23 (NB! NEDLAGT !!)

Et steinkast fra Oslo S, hundre meter opp i Karl Johan og 20 meter til venstre. Pretty Price er butikken du alltid kan stikke innom, på grunn av sin sentrale beliggenhet. Prisene er meget sympatiske, det er alltid lurt å starte shoppingrunden på Pretty. Finner du det du skal, kan jeg nesten garantere at du ikke finner det rimeligere noe annet sted. Priser fra 25-30 kroner for selvfølgeligheter som Mannfred Manns Earth Band og midt 70-talls Santana, og opp til 60-70 kroner for repressinger i grei stand av Doors, Beatles og Deep Purple. Samlerobjektene er selvsagt dyrere, om de en sjelden gang dukker opp. Det er nemlig høyst varierende hvorvidt Pretty Price har noe særlig godsaker innen klassisk rock, jeg har mer enn en gang endt opp med å holde i plater med Meat Loaf, U2 og sent 70-talls Cat Stevens i mangel på noe bedre ! Det sier litt.... Andre ganger har utvalget vært bedre, og ved besøk i november konstaterer jeg at jeg aldri har sett SÅ mye bra plater på en gang der i gården. Butikken er en av de eldre plate/bok-sjappene i Oslo, passe shabby, med en eim av tobakksrøyk som aldri kommer til å forsvinne. Takhøyden er stor, og de gode historiene fra baksiden av disken sitter løst. Oppdatert: Pretty Price er nedlagt, men jeg lar teksten stå som et minne over en av Oslos virkelige kulturinstitusjoner.

 

 

 

Råkk og Råll's, Akersgata 39

R & R's startet, såvidt jeg husker, opp tidlig på 90-tallet. De var i årevis lokalisert i Torggata, like ved Rockefeller, men flyttet nylig til flotte lokaler i Akersgata. Butikken er gedigen, i sine tre etasjer. Utvalget er naturlig nok enormt, men her ligger også noe av problemet til Råkk og Råll's. Prosentandel med sjit og søppel er minst like stor her som på noen av de andre bruktsjappene, og da vet du at du skal bla gjennom noen tusen dårlige plater... Selvsagt er det også mye bra, og nettopp på grunn av sin størrelse er nok Råkk og Råll's den butikken som har mest krem-objekter inne til enhver tid. Disse kan imidlertid være plassert i vinduer eller oppunder taket, så bruk øynene ! Butikken var lenge uglesett av mange fordi de priset seg høyt, men dette fremstår ikke som noe problem i dag. Det er fullt mulig å finne gode objekter her til "riktig" pris. Jeg kommer tilbake til Råkk og Råll's ved en senere anledning, da det er mye å ta tak i når man snakker om en tre-etasjes vinylbutikk...

 

 

 

Ringstrøms Antikvariat, Wessels gate 2B

Bare følg Akersgata opp etter å ha vært på Råkk og Råll's, så er du der ! Ringstrøms antikvariat har holdt det gående med bøker og plater i over 40 år. De holder fortsatt koken som en ryddig, seriøs aktør med fint utvalg for oss som liker musikk fra før 1980, og de har ganske mye gode objekter inne. Betjeningen har rikelig med peiling, de forsøker aldri å lure deg, og prisene er moderate. Svært godt utvalg i klassikere som Beatles og Stones, også en del førstepressinger. Ellers er det alltids noe jazz, blues, heavy, punk, prog og psychedelia i hyllene. Jeg har sjelden gått tomhendt fra Ringstrøms, liker du klassisk rock vil du alltid kunne finne noe her. Sjekk også tilbudsavdelingen med LP'er til 10 og 20 kroner. Her kan du finne okay ting som f.eks Eric Clapton, Eagles, John Lennon og Bob Marley, gjerne velbrukte originaler eller RE-pressinger. Ringstrøms har de siste årene satset ganske tungt på ny vinyl, og har et svært godt utvalg av f.eks Akarma-pressinger, samt det meste av norske klassikere som har blitt presset på nytt.

 

 

 

Oslo Rocantikvariat, Fredensborgveien 17

Gå 3-4 minutter fra Ringstrøms, retning rett til høyre når du står med nesa pekt oppover mot kirka. Borti dette ingenmannsland (for oss utenbys fra) finner du Oslo Rockantikvariat. Her finner du litt av hvert innen rock-vinyl, men også mye som ligger litt på siden av rock-sjangeren. Utvalget synes jeg har vært litt opp og ned de siste 5-6 årene, og jeg må innrømme at jeg ikke har hatt like lett for å fylle posene her som på Ringstrøms. Helt greie priser på det meste, og meget sympatisk på prising av ny vinyl. Disse får du stort sett for langt under 200-lappen, noe som jevnt over er billigst i by'n, i alle fall på type Akarma-pressinger. Dermed kan du fort spare opp mot en femtilapp i forhold til enkelte konkrrenter. Utvalget er dog begrenset på ny-vinyl, men en del OK saker er observert. Jeg kjenner flere som synes Oslo Rockantikvariat er et svært hyggelig sted og handle, har du ikke vært der før, anbefales uansett et besøk !

 

 

 

Spøk og Spenning, Helgesens gate 10

Gammel traver på Grünerløkka. Flyttet for en tid tilbake fra Th. Meyersgate og til krysset Helgesens gate/Markveien. Mindre lokaler, mindre plater, men også mindre fyllstoff. kanskje 3-4000 LP'er, som du har bladd gjennom på 40 minutter om du er effektiv. Prisnivået er helt greit, og det er svært mye god rock å velge i. Mange typisske klassikere, fint sted å lete om du mangler essensielle ting som Bowie, Dylan, Purple etc. Bra utvalg på prog, min følgesvenn kjøpte bl.a Camel og Jon Anderson midt 70-tallsskiver til en drøy femtilapp, og jeg betalte det samme for en Bowie-RE. En egen kasse med samleobjekter står trygt plassert på disken, her kan det lønne seg å ta en kikk ! Bærer preg av å være en mer "lokal" butikk enn mange i sentrum, og det gjør nok at godbitene kanskje står litt lengre i hylla før de forsvinner. Har dessuten MYE tegneserier om du skulle være interessert i denslags !

 

 

 

Neseblod Records, Rathkes g 7

Sjarmerende nisjebutikk på Grünerløkka med fokus på metall. Liker du beksvart rock og spisse gitarer, er dette et eldorado. Liker du mer tradisjonell tungrock som Priest, Maiden, Kiss og Mötörhead, er du fortsatt på bølgelengde med idealistiske drivere ! Det finnes også et par meter med "Rock ", bl.a Jethro Tull, Doors, Thin Lizzy og Stones. I disse to hyllene var det i alle fall ikke mye ræl, og prisene var tildels sympatiske ( i alle fall mer sympatiske enn skiltet med henvisning til butikktyverier ). Mest for sjanger-folket, men stikk innom om du er i nærheten, kanskje plukker du med deg ei grom rockeskive til en billig penge.

 

 

 

 

Lucky Eddie, Trondheimsveien 63

Imponerende svær butikk i Trondheimsveien, i Grünerløkka/Tøyen-land. Ganske langt bort i ingenmannsland for oss som bare er turister i Oslo, men det kan være vel verdt en gåtur på 20 minutter fra Oslo S. Svært godt utvalg, og nest etter Råkk og Råll's den klart største vinylsjappa i Oslo. Mye grom musikk, sortert på de store navnene. Det betyr egne seksjoner med alt fra Zappa og Neil Young til Beatles og Kinks. Gedigen seksjon med norsk vinyl, byens beste utvalg på dette ! Ikke så veldig mye skikkelig verdifullt å spore, men veldig mye bra bruksmusikk. Prisnivå omtrent som Spøk og Spenning, og muligens litt høyere enn hos Ringstrøms. Kanskje er det mulig å prute her også ? ( som det så absolutt er på disse sjappene, særlig om man kjøper "en bunke" ). Sett av en time eller to om du først oppsøker Eddie.

 

 

 

 

Platelageret, Brugata 3c

Platelageret i Brugata er et kapittel for seg selv. For det første har det tidenes mest bortgjemte lokaler i platepusher-historien. Du må inn i en bakgård (dette ligger omtrent ved Teddys Softbar på Grønland). Rett over gårdsplassen, og inn en liten dør. Opp en bratt og smal trapp, og opp på loftet i bakgårdsbygningen. Vips, så er du ine i et ikke alt for stort loftsrom, og du skjønner raskt at navnet innfrir. Her er det virkelig lagret plater. Kjedelig å måtte forholde seg til en meter liggende plater oppå rekkene med stående plater, slikt blir det kanskje ikke så mye salg av..? Har du derimot god tid, og liker å flytte rundt på svære platebunker, kan skattejakten begynne. Man kan vel også være kynisk nok til å mene at skattejakten hadde vært mer spennende om det hadde vært en lurvete og uvitende brukthandler, og ikke en av arrangørene bak platemessa på Folkets Hus som satt bak disken :-) Utvalget er ikke så gærn't, og prisene er i og for seg greie nok. Om du har lyst på en litt annerledes shopping, og har god tid, kan platelageret i Brugata være god tidtrøyte. Begrensede åpningstider, torsdag og lørdag ?

Sjekk også: Vinylselgere på Youngstorget! Lørdag 20.08.2010 påtraff jeg to stykker, som begge hadde mengder vinyl fra hver sin bod.

 

 

Oppdatert Mai 2008 og August 2010