Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Jakten på den pene bruktplata...

Enten man er helt ny platesamler, eller en dreven storsamler med 30 års erfaring, så må man forholde seg til kvaliteten på de platene man kjøper. Særlig ved kjøp av plater usett, er man avhengig av å kunne stole på selgeren, og her er det litt av hvert ute i markedet. Jeg gir deg noen betraktninger i jungelen av brukt vinyl.

VG+: Dette er den magiske grensen for hva mange betegner som bra eller ikke bra. En plate eller et cover som bærer graderingen VG+ skal tilfredsstille en normal samler eller musikkinteresse. Det skal ikke være plagsomt med sus/knitring i vinylen, men det vil høres. Særlig på de roligere partiene kan man høre slitasje, men dette skal ikke ødelegge den musikalske totalopplevelsen. Jeg vet av erfaring at ulike samlere og selger har ulike grenser for hvor bra eller dårlig en plate kan være for å fortjene graderingen VG+. Min egen regel er at platen skal være ok til bruksplate, og vi er mange samlere ( og selgere ) som mener at en VG+ eller bedre bør gjøre de fleste kjøpere fornøyde.

Platene må selvsagt spilles for å kunne graderes fornuftig. Med stor sikkerhet kan jeg si, at om du tar to plater, en fra 1970 og en fra 1987, som visuelt sett ser like ut, vil den eldste spille bedre enn den fra 80-tallet. Det er forskjell på vinylkvalitet knyttet til hvilken periode de er produsert i. Man bør også ta hensyn til det musikalske innholdet når man graderer. Om sus og knitring mellom låter er lik på to plater, vil det likevel være stor forskjell på om innholdet er Leonard Cohen eller Mötörhead.

Det finnes ingen helt klare regler for hva og hvordan et VG+ cover skal være. De fleste vil likevel være enige i at normal, og tildels langvarig slitasje aksepteres innenfor rimelige grenser. Det vil si at noe ringwear, mindre seamsplits, en brett i hjørnet etc er greit. Navnetrekk eller klistremerker på cover er helt greit. Små tears er også naturlig. Om det forekommer store bretter, større tears, fuktskader eller skriblerier, kan cover fortsatt være VG+ om det er lite annen slitasje. Slike "ekstraordinære" feil må man likevel klart si i fra om.

VG+ står ganske enkelt for Very Good Plus, men betegnelsen lar seg dessverre ikke oversette, da "Meget bra pluss" høres mye finere ut enn hva VG+ egentlig er. Vi snakker om en bruktplate i god spillbar stand, men med tydelige merker etter flittig bruk, men ikke misbruk. Der har du VG+ !

Det albumet som er avbildet her er utgitt i 1972, og har beholdt mye av den originale lyden.  Litt forsiktig sus og knitring, men ingen knepp og større ulyder. De lyse / hvite prikkene er støv, men det må en kraftig forstørrelse og godt lys ( blitz ) for å se det såpass tydelig. Dette albumet ville jeg gradert til EX-.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette albumet er det værre med ( fra samme år, 1972 ), dette spiller ca VG. Mye støv og skitt, men det kan heldigvis forbedres i en platevasker. Slike er nå nede i 3-4000 kroner for OK saker, så her kan du sikkert komme opp på VG+. Unntaket er de dype ripene i ytterste spor, midt i bildet ut på høyre side. De gjør at stiften hopper over flere riller, og således senker totalkvaliteten. Vi snakker derfor om gradering G+ eller VG-. Selger mente forøvrig i sin tid at dette albumet var i "god stand", noe som vel var å ta litt hardt i... 

 

 

 

Penere plater: La oss si at du er en mindre interessert samler, men glad i Pink Floyd. Du har ikke mange LP'er, kanskje 80 stk. Bl.a alle de offisielle PF-albumene. Du har kjøpt plater over 15 år, og ergrer deg over at noen av Pink Floyd-platene dine er ganske slitte, både VG og VG+. Jeg har påpekt det før, Pink Floyd er et band det er vanskelig å skulle gradere, fordi det er så mye i musikken som forstyrres allerede på VG+. Det du må jakte på her, er plater som befinner seg mellom EX og M-

En plate i EX er en pen bruktplate med mindre bruksslitasje. Den bærer preg av å være lite brukt, og/eller godt tatt vare på. Går man enda et hakk opp, kommer vi til NM. Dette er de fineste bruktplatene, og man skal kikke godt etter på en NM-plate for å i det heletatt se at den er spilt. Cover skal ikke ha synlig bruksslitasje. Mellom disse "hele" graderingene ligger EX+ og NM-, som etter mitt skjønn ikke betyr all verden i forskjell. I alle fall i min verden er forskjellen mellom EX og NM langt mindre enn forskjellen mellom VG og EX.

Mine graderinger: Gjør deg kjent med hva hver enkelt selger legger i sin bruk av betegnelser. Like sikkert som at jorda er rund, er at VG+ er både VG- og EX, alt etter hvem som graderer. Jeg vet selv hvor kjedelig det er å betale for skiver som er langt dårligere enn det selger ga uttrykk for. Derfor prøver jeg også å gradere strengt. Det jeg selger er prøvespilt, og mye er spilt over nøytrale studiomonitorer som avslører sus og knitring bedre enn mange stereoanlegg. Jeg får i all hovedsak positive tilbakemeldinger på mine graderinger, men skulle du føle at jeg har gradert feil på noe du har kjøpt av meg, ta kontakt, så finner vi alltid en løsning !

Tilgang på god vinyl: De siste dagene har jeg hørt gjennom en stabel plater kjøpt fra 4 ulike selgere, og kvaliteten har vært svært varierende. Man får positive overraskelser på ting kjøpt fra sanne musikkelskere som alltid har tatt godt vare på platene sine, og man får litt blandede erfaringer med QXL-dealere som kun graderer visuelt. Er ikke visuell gradering av ei plate omtrent det samme som kun å ta og føle på et frimerke med bind for øynene før du selger det ? Verst var likevel en liten bunke som jeg kjøpte av en privatperson på østlandet over telefon. Vedkommende mente platene så veldig bra ut, men hadde ingen spiller. Så jeg måtte bare stole på dømmekraften. Det var 1 av 5 spillbare plater i den bunken ! Han hadde ikke kjent igjen et hakk om han hadde hatt det i pannen !

De verste tilfellene finner man likevel på ebay. Der synes jeg det har vært dårlig tilgang av gode objekter i februar, og kanskje nettopp derfor legger man så godt merke til alt som er mindre bra. Mange selgere bruker svært store ord på hvor svak støyen er, hvor shiny og glossy vinylen ser ut ( selv om den bare spiller VG ), og hvor flott akkurat dette objektet vil gjøre seg i enhver samling. Det er til og med de som gidder å legge opp annonser på rent søppel, plater som er skjeve, fulle av hakk, cover revet opp etc. Les annonseteksten nøye på det du er nysgjerrig på !

Jeg har aldri blitt direkte lurt på ebay, og det finnes mengder av seriøse folk der ute ! Moralen er likevel ganske enkel, bruk tid på budgivingen, og min ebay-regel nr 1 har alltid vært at du skal ha råd til å tape de pengene du stiller til disposisjon om du skulle bli ført bak lyset.

Se forøvrig min tidligere veiledning om gradering av plater: http://www.rocksirkus.com/kvalitetsgraderinger.htm

Kommer: Kan du fortelle meg hva ringwear er ?