Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

 På vinyltokt i Vikingskipet

To ganger i året arrangeres det antikk, brukt og samlermarked i den gamle OL-hallen i Hamar. Dette er Nordens største innendørs marked for den slags, og tilbyr en mengde varegrupper i alle prisklasser. Totalt sett er det over 300 utstillere, så sjansen til å finne godbiter på vinyl er absolutt tilstede.

Dette er tredje gang jeg besøker markedet i Vikingskipet. Jeg skjønner at utstillerne stort sett er de samme fra år til år, for på tross av en enorm hall, med hundrevis av utstillere og tusenvis av besøkende, kjenner man etter hvert igjen de fleste ansiktene som står bak platekassene. Jeg vil anslå at det er drøyt 10 utstillere som har mye vinyl, og like mange som bare har en kasse eller to. Her finner du både privatpersoner og brukthandlere fra flere steder på Østlandet. Jeg traff også flere av de aktive bak vinylklubben Hamar/Elverum og platemessene der, og ikke minst Rolf fra Oslo Rockantikvariat, som er aktivt rundt på messer det meste av året. Sistnevnte hadde mye bra i kassene, og dette sier jeg som et apropos til siste besøk under shoppingguiden, hvor utvalget i butikken var heller middelmådig. Nå hadde mye nytt ankommet, så et godt tips er å stikke innom butikken i Fredensborgveien i Oslo.

Dersom du er effektiv, kommer du deg gjennom vinylutvalget på fire timer. Jeg anslår antallet LP-er til å være et sted mellom 10 og 20.000, hvorav en god del rock. Er du av typen som trenger å tenke deg om, og kanskje trenger en kopp kaffe eller pølse underveis, bør du sette av hele dagen til besøket. Atmosfæren er god, og tempoet synker utover ettermiddagen. Den påståtte finanskrisen så nok også muligens ut til å ha lagt en ørliten demper på handlelysten hos folk. Jeg synes prisnivået var overkommelig på det meste, innimellom var det til tider hyggelig. De fleste selgerne er villige til å fire litt på prisen, i alle fall om man kjøper dyrere objekter og/eller flere plater i slengen. Nå vil jeg også være frekk nok til å mene at en prislapp pålydende 60,- ofte betyr en femtilapp, og at 350,- er det samme som tre hundre. Det er i alle fall lov å prøve seg, men bruk fornuft! Dersom selgeren vet hva ting er verdt, og har priset et godt objekt hyggelig, er det ikke noe poeng i å bli sur eller fornærmet om prisen ikke er diskutabel. Jeg handlet med flere som påpekte at det var viktig å finne balansegangen hvor både selger og kjøper blir fornøyd.

Ellers er det hyggelig å slå av en prat med samlere og vinylentusiaster, samt å lytte til hva andre snakker om. Det stadig tilbakevendende tema i år var tydeligvis QXL og utviklingen der de siste årene. Prisnivået enkelte objekter hadde oppnådd i 2008 ble diskutert flere steder, og det er tydelig at vi samlere hadde bitt oss merke i flere av de samme auksjonene. Pris på vinylplater er et komplekst og diffust begrep, som det finnes mange innfalsvinkler til. Når en kjøper er villig til å betale 3-4 hundrelapper for en tysk RE av Uriah Heeps debut, eller fem tusenlapper for Junipher Greenes Friendship, skjønner jeg godt at mange selgere kjører på og tar imot pengene uten å blunke. Men, det er for høyt. Alt for høyt. Det tror jeg mange samlere er enige om. Dette gjelder for så vidt bare ikke QXL. Jeg har fulgt auksjoner på ebay siste uker som også sprenger alle rammer, og ender på 3-4 ganger av verdi som Goldmine eller Record Collector opererer med.

Jeg er i alle fall fornøyd etter lørdagens tokt. Mye riktige priser, og en del temmelig fine objekter. Her er et utvalg av det jeg tok med hjem. Priser i parentes. Dette var selgers forlangende, en del av objektene ble kjøpt noe billigere.

 

Kong Lavring – Kong Lavring (750,-). Svært sjelden debut til norsk folkrockband, utgitt i 1977. Eksemplaret var meget pent, ca EX/EX. Vanskelig å prissette, men jeg har sett denne gå på QXL for langt over tusenlappen. En prislapp under 800,- er helt greit for denne.

Edgar Broughton Band – Edgar Broughton Band (300,-) EBB’s andre album, en real klassiker. UK Original på Harvest, ca EX/EX- Kom opprinnelig med tekstvedlegg, men dette manglet. Likevel ingenting å si på prisen, regn med rundt en femhundrelapp om vedlegget er på plass.

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (150,-) Tidlig engelsk RE, komplett med 2 klistremerker og 2 plakater. Pent eksemplar.

Edgar Broughton Band – A Bunch of 45’s (100,-) Slitent cover, pen vinyl

Halvdan Sivertsen – Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden (500,-) Pent eksemplar med vedlegg., Sivertsens andre utgivelse (1975). Svært sjelden plate jeg knapt kan huske å ha sett for salg før. Tilløp til ren progrock, spennende album!

Blue Öyster Cult – On Your Feet, or On Your Knees (150,-) Pen Amerikansk original av dobbelt live-album. Ligger et eller annet sted I huset på CD, men mye kjekkere på vinyl. Jeg har et kick på BÖC nå, kommer snart en egen artikkel på bandet!

Neste messe (Vårmarkeded 2009) kan du finne info om her: http://www.hoa.no/default.asp?pageUrl=frames/arrcalifr.asp