Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Med nese for gamle gitarer - Vintagegitar

Tekst/Foto: Morten O. Reiten 

I Kristiansund har 30 år gamle Arne Kr. Hast de siste fem årene bygd opp firmaet Vintagegitar, en spesialforretning for nye og brukte gitarer med sjel. Arne har allerede vokst seg ut av sine første butikklokaler, og er nå plassert i store, lyse lokaler i byens mest sentrale strøk. I tillegg har Vintagegitar en betydelig andel av salget gjennom sin nettbutikk. God Rock er nesten alltid avhengig av gode gitarer, så Rocksirkus satte kursen mot nordvestlandet for å slå av en prat med innehaveren, samt klå & kikke litt på godsaker som ikke nødvendigvis er av det billige slaget.

Vareutvalget hos Vintagegitar består for det meste av nye instrumenter tuftet på gamle ideologier, på gitarsiden i hovedsak hentet fra ting vi har sett hos Gibson og Fender på 50 og 60-tallet. Innimellom finnes en del akustisk og en del basser. En og annen ”ekte” vintagegitar dukker også opp, enten som innbyttevarer eller spesialimport, fortrinnsvis fra USA. At en brukt gitar kan koste både 30 og 40 tusen vil kanskje overraske noen, men dette er faktisk virkeligheten på Kongens plass i Kristiansund. Instrumenter som er 40 år eller eldre kan omsettes for imponerende summer, særlig om de er pene og i original stand uten modifikasjoner eller reparasjoner.

 

Hobbymusiker og gitarentusiast Hast har hatt mye pent i hendene de siden starten i 2004. På grunn av det høye prisnivået på originalinstrumenter fra 50 og 60-tallet, lager både Gibson og Fender eksakte kopier av klassiske modeller, noen er til og med ferdig ”slitt” fra fabrikken, eller ”aged” som det heter på fagspråket. Dette er en hel liten vitenskap, og entusiastene snakker om kvalitet på aging som andre snakker om vin eller veteranbiler. Da vi var innom, falt vi pladask for en lyseblå skjønnhet fra nisjeprodusenten Fano. En hybrid mellom en Gibson Les Paul og en Fender Telecaster, med nydelig ”aldersslitasje” og patina. Nytt instrument som ser ut som en autentisk og velbrukt juvel fra 50-tallet, sjarmerende! Pris ca 20.000,-

Vareutvalget hos Vintagegitar er bygd opp rundt de tidløse gitarprodusentene Gibson og Fender. Her finnes ingenting i fra Ibanez, Peavey eller Boss, merker man kan finne mye av i en ”vanlig” instrumentbutikk. I tillegg til F/G-utvalget, har Arne tatt inn en hel del mindre kjente merker, vi finner både gitarer, forsterkere og effekter fra produsenter vi knapt nok har hørt om. Mye av dette stammer i fra USA, og er i all hovedsak entusiastforetak som lager små kvanta av boutique-produkter. Disse er som regel basert på klassikerne, det være seg en Fender Telecaster gitar eller en Marshall Plexi forsterker. Det kan være snakk om alt fra små modifikasjoner og et personlig preg, til å plukke elementer fra to eller flere kjente konstruksjoner og sette disse sammen til en løsning. Slik oppstår spennende nyheter basert på klassiske tradisjoner i håndverk og lyd.

Som nisjebutikk for ”gamle” gitarer er Vintagegitar den eneste i sitt slag i Norge. Mye hardt arbeid, stå-på-vilje og et innbitt ønske om å lykkes har gjort at Arne Kr. Hast kan se tilbake på en sommer med rekordsalg, og en omsetning som absolutt bør være god nok til å berge nattesøvnen. Som Arne selv sier: ”Man kan ikke sove i timen om man skal lykkes med dette. Folk forventer at nettbutikken oppdateres hele tiden, og da ser vi også at varer forsvinner raskt ut igjen. Vi er stadig på hugget for å finne nye kvalitetsprodukter, men selv i vintage-verdenen er det absolutt snakk om ting som er inn og ut. Akkurat nå ser vi en økende interesse for Collings og Vinetto gitarer, som jeg tror vi skal se enda mer til de neste årene.”

Arne Kr. Hast (til høyre) har bygd opp en skikkelig godtebutikk for gitarister.

 

 

 

 

 

 

 

 '

 

I tillegg til gitarene, tilbys selvsagt også forsterkere, effektpedaler og rekvisita som strenger og kabler. På forsterkersiden er det igjen legendene som Fender og Marshall som tråkker opp løypa, men Arne satser på egenimport av nye nisjemerker som lager høykvalitets forsterkere og kabinetter basert på klassisk teknologi. Det er selvsagt rør som gjelder, og Arne trekker frem merker som Dr. Z og 65 Amps som solide merker som ligger helt i toppsjiktet hva kvalitet angår. Prismessig ligger slike saker fra snaut 7000 for en mini-topp til stuebruk, og opp i mot 30.000 for et komplett stack av det litt kraftigere slaget.  I og med at merkelappen er ”Vintage” ser man kanskje ikke for seg at dette er gitarer og amper som passer til absolutt alle musikkstiler, men alle med en viss sans for rytmisk musikk laget i perioden 1955-1975 er i utgangspunktet på bølgelengde. Arne Kr. Hast er fagmann, og vet hva som duger til hva. Noe spiller rent og ”Twangy” slik man vil ha det til Countryrock, mens andre produkter er sintere og begynner et sted ved Allman Brothers-blues og slutter ved Hendrix/Zeppelin-rock. Kombinasjonsmulighetene mellom gitar/effekt og forsterker er nærmest uttallige, så det er godt å ha en veileder som vet hva han snakker om.

Litt av hvert å sette foten på her...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et begrep man raskt kommer i kontakt med i VintageGitars verden, er GAS (Gear Acquisition Syndrome). Begrepet ble først lansert i fagbladet Guitar Player i 1996, og kan best beskrives som en ustoppelig trang til å kjøpe mer utstyr, en gitar, dings eller forsterker. Ikke det at man har bruk for det, men en slags irrasjonell avstandsforelskelse kan føre til mange søvnløse netter. Selv ikke sjefen sjøl er helt uten symptomer: ”Gas er vondt, men akkurat nå føler jeg egentlig at jeg er veldig i mål, med unntak av noe småtterier hist og her. siden vokalisten min har adoptert Linhof T'en min så er en bolt-on på agendaen. Jeg tipper det blir en Vinetto Strat eller Tele, eller en Collings 290 m Bigsby. Dennis Fano har gitt meg mulighet til å få designe opp min egen gitar, så det er mulig den dekker behovene mine... Jeg har musikalske ambisjoner som en dørstokk, så det er egentlig bare gøy og moro.” Det antas at gitarister i særlig grad er disponert for å kunne smittes av GAS, og en slik ustoppelig trang til å anskaffe og utprøve gjør ikke akkurat hverdagen vanskeligere for den driftige gitarselgeren på Nordmøre. Med konkurransedyktige priser, stor fagkunnskap og godt vareutvalg stiller Hast godt rustet i konkurranse med markedet ellers, både nasjonalt og internasjonalt.

Vintagegitar har en skikkelig nettbutikk (http://www.vintagegitar.no/) med fyldig informasjon om produktene, priser og selvsagt godt med bilder. I tillegg har vintagegitar et aktivt forum på web, som begynner å bli godt kjent blant så vel profesjonelle som amatører i norsk gitarverden. Arne sier dette om forumets betydning: ”Forumet betyr mye for VG. Det er veldig mange ressurssterke personer der og mange av de problemstillingene vi møter i den daglige driften både mot proffkunder og de øvrige utøvende gitaristene som tar kontakt har jeg funnet svaret på der. Forumet er også ett sted hvor nettverk bygges og en god plass til å fortelle hvem du er og hva du driver med. Forumet fungerer også fint til produktmarkedsføring, da det er like mange innom der på en uke som det er innom nettsidene. Foruten at det er en bra plass å henge, så er det et fint fora for å sjekke ut hvilke ting som fungerer for deg. Intensjonen min når jeg startet VG var at både butikk og nettsted skulle være en ressurs for utøvende gitarister med eller uten kommersiell kontakt med butikken.” Undertegnede har frekventert forumet et par år, og kan skrive under på at det er mye kunnskap og god stemning der inne, vel verdt et besøk, link fra Vintagegitars hovedside.

Kanskje på tide å få Vintagegitar inn som attraksjon i turisbrosjyrene..?