Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Kaizers Orchestra - Violeta Violeta (Petroleum Records 2011) 8/10

Format: Vinyl, 176 gram
Cover: Utbrett, insert
Innercover: Sort, plastforet

Kaizers Orchestra har nå vært med oss i ti år, og jeg hadde voldsomt kick på bandet da de kom fra omtrent ingensteds med debutalbumet Ompa til Du Dør i 2001.  Når den første gasskyen lettet avtok min interesse en smule, men jeg har med et halvt øye og øre fulgt bandet, og ofte latt meg imponere av både live og studiokvalitetene til gutta fra Jæren.

 

Deres 2011-utgivelse Violeta Violeta er et solid stykke rock-arbeid, la dette være sagt med en gang. Åpningskuttet Philemon Arthur & The Dung er en tøff låt med sterk melodiføring, men det er de obskure referansene her som er det aller tøffeste. Philemon Arthur and The Dung var et svensk fenomen midt oppe i den store progg-bølgen først på 70-tallet. Den svenske duoen har i alle år klart å skjule sin identitet, noen mener Mikael Wiehe var involvert, andre peker i retning av et par lokale trubadurer i Helsingborg. Med fandenivoldsk humor i repeterende, surrealistiske låter for vokal, kassegitar og skranglete perkusjoner klarte de i å snu den svenske musikkbransjen på hodet. Philemon vant Grammis i 1972, noe som førte til sterke protester fra mange hold. I et av deres mest kjente låter In Kommer Gösta, kretser teksten om følgende fraser: In kommer Gösta / Har ni kaffe? Kanskje ikke så rart at Janove synger ”Ding Dong  - Kem er det som banker på nå? Er det du? Kom inn og få deg litt kaffi

I Diamant til Kull danner bandet en symbiose av sitt eget lydunivers og ”klassisk” norsk rock fra de siste 20 år. Vi finner trommer og kompgitarer som minner om BigBang. Riffene kunne vært et modent DumDum Boys. Refrenget kunne vært spilt av Christensen/Vestaby i CC Cowboys, mens vokalen låter lett gjennkjennelig Kaizers. Bandet har ballast nok til å kunne seile trygt i rockens urolige farvann, og klarer å ro i land tre-fire potensielle klassikere. Diamant til kull er absolutt en av disse.

Femtakt Filosofi er første låt som virkelig damper av oljefat, pumpeorgel og gassmasker. Erketypisk, og da har vi også hørt det før. Ingen ekstra overraskelser eller lik i lasten denne runden, dessverre. På tross av den dramatiske tittelen: Din kjole lukter bensin, mor, skjuler det seg en smått hyggelig, men muligens litt anonym rocker som uansett viser Kaizers Orchestra fra en frisk, pågående side.

Tumor i ditt Hjerte har det lille ekstra som fenger meg, og viser nok en gang mye av styrken til Violeta Violeta, denne brobyggingen mellom bandets unike lydbilde og tidløs, klassisk rock’n’roll. Deretter følger albumets antageligvis største hit, den lett pompøse og rufsete rock-balladen Hjerteknuser, også hørt i kinosalen nylig i film nr 2 om Jarle Klepp. Solid låt, som alle har hørt på radio den siste måneden.

Kaizers Orchestra sparker bordet rent og byr opp til dirrende balkan-inspirert ska-punk i Psycho Under Min Hatt. Dosen er akkurat stor nok til at det bare er gøy. Kaizers Orchestra anno 2011 låter som seg selv i et utvidet format. Det er fortsatt skjevt, sirkusaktig og Tom Waits-inspirert, men  bandets musikalske univers er likevel betydelig større enn ved debuten for 10 år siden.

At Violeta Violeta er verdt prisen på snaue tohundrelappen, det er det ingen tvil om. Vinylen er av høy kvalitet og låter meget bra. Den er dessuten pakket i et påkostet utbrettcover med flott embossed cover i matt papir. Opplaget på sort vinyl er relativt beskjedne 1700 eksemplarer, i tillegg ble det solgt 300 eksemplarer på brun vinyl. Disse ble sluttsolgt på et blunk, og de første har allerede begynt å dukke opp på QXL med en tusenlapp i fortjeneste til selgeren. Ikke at jeg skal oppfordre til spekulasjon, men jeg tror ikke du skal slite mye med å få det du gav for Violeta Violeta på vinyl om albumet ikke skulle falle i smak. Lagrene begynner å tømmes, så denne bør du i så fall handle nå!